Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Uhićena trojica čelnika ETA-e, među njima i Ibon Gogeascoetxea

španjolac
28.02.2010.
u 20:01

Gogeascoetxea je 13 godina bio u bijegu poslije pokušaja ubojstva kralja Juana Carlosa, a član je Zube, izvršnoga odbora ETA-e koji naređuje napade. S njime su uhićeni i iskusni operativci Beinat Aguinagalde i Gregorio Jiménez.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba objavio je jučer da su u blizini normandijskog gradića Caena u Francuskoj uhićena trojica čelnika ETA-e.

Najtraženiji među njima je 45-godišnji Ibon Gogeascoetxea Arronategui (lijevi na slici), koji je 13 godina u bijegu pred tjeralicama poslije pokušaja ubojstva kralja Juana Carlosa, a član je Zube, izvršnoga odbora ETA-e koji naređuje napade. S njime su uhićeni i iskusni operativci Beinat Aguinagalde i Gregorio Jiménez.

Beinat Aguinagalde Ugartemendia (u sredini) sumnjiči se da je šef vojnog krila ETA-e. Obavještajci i policija opisuju kao "opasnog, nasilnog i agresivnog" te vođom tvrde frakcije koja ni poslije 40 godina ne odustaje oružane borbe. Gregorio Jiménez Morales, poznat po nadimku Pistols, opisuje se kao teoristički veteran. Godine 2001. navodno je upravo on pokušao raketom zemlja-zrak oboriti zrakoplov kojim je letio premijer José Maria Aznar i samo tehnička neispravnost raketnoga sustava u tome ga je omela.

Sva trojica imaju burnu akcijsku prošlost. Ibon Gogeascoetxea Arronategui je nestao 1997. poslije neuspjela napada na Guggenheimov muzej u Bilbau za vrijeme kraljeva posjeta. Jiménez je pred potjerom policije uspio pobjeći u Costa Ricu gdje je pokušao ubiti protjeranog sandinističkog vođu Edena Pastoru. Čim je 1997. pušten iz zatvora poslije 13 godišnjeg služenja kazne prihvatio se protuavinskih raketa.

Ekipa je uhićena u subotu dok se vozila ukradneim automobilom s lažnim registracijskim pločicama. Španjolska civilna garda i francuska policija nekoliko mjeseci pratila im je kretanje i sačinili su plan kako da ih najbezbolnije uhite dok su se sakrivali u osamljenoj unajmljenoj seoskoj kući. Njih se trojicu tereti da su zajedno odgovorni za smrt 850 ljudi.

Vođa Batasune, političkoga krila ETA-e, Rufi Etxeberria baskijskim je novinama izjavio da se pokušavaju pronaći politički načini za nenasilno rješenje polustoljetnoga sukoba, a ministarstvo unutarnjih poslova odmah je osudilo tu izjavu kao politički manevar s namjerom da se zabranjena stranka legalizira dvije godine prije parlamentarnih izbora. Batasuna je izgubila vjerodostojnost i izbačena je s popisa zakonitih stranaka nakon sloma mirovnih pregovora s madriskom vladom 2006. godine kada je izveden bombaški napad na madridskom aerodromu s dvoje ubijenih. Prije toga stranka je uspijevala dobiti otprilike 10 posto glasova.

Baskijski analitičari u prvim reakcijama kažu da se ETA treba primiriti, ako i ne položi oružje. Nakon uhićenja prvoga čovjeka ETA-e Francisca Javiera Lopeza Pene, s nadimkom Thierry, u svibnju 2008. i ove četvorice, preostaju samo mlađi i neiskusniji pripadnici separatističke organizacije.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
jankoprekobrda
22:23 28.02.2010.

Tako ce za koju godinu progoniti i hapsiti Hrvate koji pokrenu akciju za izlazak iz EU.

AU
autoritet
23:09 28.02.2010.

Hapsite hapsite, ali Baski će ostvariti slobodu kad tad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije