Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKONČANA VIŠEMJESEČNA AKCIJA

Uhićena skupina koja je krivotvorila svašta pa i testove za COVID

PUZ
28.05.2021.
u 14:35

Radilo se o potvrdama o izvršenom testiranju za COVID, sanitarnim iskaznicama, potvrdama o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni djelatnika, uvjerenjima o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima...

Zagrebačka policija, u suradnji s PNUSKOK-om i USKOK-om okončala je višemjesečnu akciju u kojoj su uhićene četiri osobe u dobi od 54,47, 55 i 52 godine, a njih se sada sumnjiči za krivotvorenje isprava.  

Sumnjiče se da su se udružili kako bi na području Zagreba, ali i drugdje u Hrvatskoj izrađivali i distribuirali krivotvorene dokumente. Radilo se o potvrdama o izvršenom testiranju za COVID, sanitarnim iskaznicama, potvrdama o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni djelatnika – higijenski minimum, uvjerenjima o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, uvjerenjima o osposobljenosti za rad na siguran način, licencama Hrvatske obrtničke komore za obuku praktikanata i druge javne isprave...

Korisnicama su ih prikazivali kao autentične dokumente koji se dalje mogu koristiti u daljnjem pravnom prometu.

Utvrđeno je i da su se osumnjičenici dogovorili te da su međusobno podijelili zadatke i poslove. Trojica od njih su osumnjičeni da su pronalazili osobe kojima su bile potrebne određene javne isprave. Te su osobe za navedene isprave bile spremne platiti uglavnom manjom svotom novca nego što bi koštalo izdavanje legalnim putem.

Potom su, kako se sumnja pribavljali potrebite obrasce i podatke te su se raspitivali kod institucija, pravnih i fizičkih osoba o legalnom načinu i postupku ishođenja dogovorenih isprava. Nakon toga su izrađivali  dogovorene isprave, a novac koji su za to dobili  međusobno su dijelili.

Pretragom domova osumnjičenika pronađeno je i oduzeto više komada raznih krivotvorenih pečata, popunjenih i nepopunjenih obrazaca raznih javnih isprava, računala te više mobilnih uređaja. Kod jednog od osumnjičenika je nađena automatska puška te automatski pištolj.

Četvorka je kazneno prijavljena te im slijedi ispitivanje na USKOK-u te vjerojatno dovođenje pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije