Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Uhićena sam pred kamerama i postala sinonim za korupciju'

Bivša predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa prozvala je medije zbog linča, kojem je, kaže, izložena posljednjih 14 mjeseci, od trenutka javnog uhićenja.
18. studenoga 2009. u 11:20 16 komentara 155 prikaza
desa
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

U ovom postupku ja se nalazim u posebnom položaju, jer je on za mene počeo javnim uhićenjem pred kamerama i fotoaparatima jednog dnevnog, hrvatskog lista. Iza toga je slijedila ne optužnica, nego moja osuda, jer je preko tri stranice izašao tekst s naslovom - Uhićena i osramoćena.

Medijski progon
Od tada je prošlo 14 mjeseci, tijekom kojih se mene sustavno medijski progoni. Označena sam ne samo kao središnja osoba ove korupcijske afere, već sam postala sinonim za korupciju jer se moja fotografija objavljuje u kontekstu svake korupcijske afere. Moja profesionalna karijera te moj nekadašnji položaj predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u nesrazmjeru je s medijskim praćenjem mene u ovom slučaju, jer se u javnosti može stvoriti percepcija da sam ja kriva te da sam učinila i neke druge stvari za koje ovdje nisam optužena - kazala je među ostalim Deša Mlikotin-Tomić u svojoj obrani.

Nju USKOK tereti za zlouporabu položaja i primanje mita jer je, prema optužnici, dvojici studenata i jednoj studentici u indeks upisala ocjene bez da ih je išta pitala. Deša Mlikotin Tomić je jučer u obrani, koju je malo više od sat vremena iznosila pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda, kojim je presjedao sudac Zoran Luburić, porekla krivnju za djela za koja ju se tereti.

Detaljno je opisala sve faze svoje karijere koja traje malo više od 30 godina, a zanimljivo je da je u zvanje redovnog profesora izabrana tijekom ovoga sudskog postupka. No objasnila je da je njezin status redovnog profesora na Ekonomiji sada stavljen u mirovanje, do okončanja postupka.

Kriminalka preko noći
- Živjela sam mirno, savjesno i profesionalno radeći, a u roku od 24 sata postala sam kriminalka. Mojih 30 godina poštenog rada tako je promijenjeno samo jednim klikom. Do sada nikada nisam bila optužena, nisam imala ni disciplinski postupak ni bilo kakvu pritužbu na svoj rad. Kako je ovo korupcijska afera, htjela bih reći da su za moju imovinu zaslužni moji djedovi, a ja sam sama nesposobna da išta steknem. Nikada, u cijelom svom radnom vijeku nisam od nikoga uzela novčanu naknadu, pa je tako nisam uzela ni od profesora Grgone - objasnila je Deša Mlikotin-Tomić. 

D. Mlikotin-Tomić kazala je i da ostaje

D. Mlikotin-Tomić kazala je i da ostaje kod svog iskaza iz istrage, dodavši da ni iz jednog transkripta tajno snimljenih razgovora nije uočljivo da ona poznaje neke od osoba koje su je spominjale. – I moj je telefon prisluškivan, pa bi valjda bio zabilježen kontakt s nekima od njih – kazala je. Rekla je i da ju je iznenadio profesor Grgona i ono što je je o njoj govorio. – Mene je to zgrozilo jer su to sve laži, ali mi nije jasno što on time dobiva – kazala je. Dodala je i da je posao uvijek obavljala pošteno i savjesno, da nikada nije tražila materijalno jer ima dovoljno. – Otkrila sam da postoji krug osoba koje su se kretale faksom i lagale. Ne samo da smo mi bili zloupotrijebljeni nego to svatko može biti – rekla je na kraju. Osim nje, obrane su iznijeli i profesori Savo Vojnović i Tihomir Vranešević, koji su porekli djela.

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Kakma:

    To nevinasce ne moze ni lipe uzeti,HDZ-ovo nevinasce prima samo Eure.Sto vise to bolje.

  • -obrisani-:

    Uhvacena si s gacicama ispod koljena i sad se kasno kajati ...

  • romictea:

    Nije ona nemojte ljudi nisam ni ja, a netko jest tko e neznamo, a kako da saznamo??? Rijetko koja kurva hoce priznati da je kurva, jer bi onda mogla biti kurvetina. Priznaj i pola ti se oprosti ne priznas li oprosti ti se sve.