Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriveno tko je ona

Uhićena piromanka za koju se sumnja da je podmetnula požar: Palila je i prije...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/18
Autori: Marina Borovac, Hina
28.07.2019.
u 22:28

Žena je i prije podmetala požare, a za gašenje jučerašnjeg požara kod Šibenika potrošeno je od 4 do 5 milijuna kuna

Policija je danas iza 15 sati uhitila ženu osumnjičenu da je podmetnula požar na području šibenske Dubrave.

Neslužbeno doznajemo da se radi o 53-godišnjakinji koja je prije dvije godine upravo u Dubravi kod Šibenika u roku od pet dana bila podmetnula čak sedam požara. Tada je bila prijavljena da je požare podmetnula u blizini obiteljskih kuća naselja u kojem živi. Od krpa i ručnika natopljenih lož uljem pravila je baklje, palila stari papir, suhu travu, raslinje...

Gorjela je te 2017. kod zaseoka Relje i Junakovići borova šuma, smetlište, susjedova staja, parcela mještanina na kojoj je bilo sedam plovila na suhom vezu, ukupne vrijednosti pola milijuna kuna. Srećom, zbog dobre samoorganiziranosti mještana tada su bile izbjegnute veće materijalne štete.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja piromanka je uz kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom bila pritvorena no javnosti je ostalo nepoznato kakav je bio epilog te prijave iz 2017. godine.

Iste je godine šibenska policija od 40 požara za koje se sumnja da su namjerno podmetnuti riješila njih 20, lani su riješena sva četiri, a u ovoj su ih godini evidentirali šest.

U toj protupožarnoj sezone policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su 62 požara u Hrvatskoj bila podmetnuta pa je 28 počinitelja prijavljeno za dovođenje u opasnost života i imovine te teška kaznena djela protiv opće sigurnosti, za što su zapriječene zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do petnaest godina, ovisno o tome je li bilo smrtno stradalih osoba te kolika je bila vrijednost u požaru uništene imovine. S pošasti namjerno izazvanih požara bilo se nastavilo i lani pa je i prije samog početka protupožarne sezone već bilo trinaestero prijavljenih.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja piromanka je uz kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom bila pritvorena no javnosti je ostalo nepoznato kakav je bio epilog te prijave iz 2017. godine.

Piromani u pravilu nisu neubrojivi pa se stoga njihovo liječenje provodi u zatvoru, iznimno po nalogu suda u psihijatrijskoj ustanovi. No na razini države nema podatka koliko je takvih naloga izdano. Nema ni registra piromana. O potencijalnim piromanima naša policija s policijama zemalja u okruženju putem međunarodne suradnje razmjenjuje podatke.

Požar kojeg je podmetnula jučer uhićena 53-godišnjakinja izbio je u subotu oko 13.30 sati, a u njegovu je gašenju sudjelovalo 200 vatrogasaca. Četvero ih je lakše ozlijeđeno. Izgorjelo je oko 900 hektara trave, makije i borove šume. Na požarištu je bila angažirana i vojska te kanaderi i airtractori, a jedno je vrijeme bio zaustavljen i promet. Prema prvim procjenama za gašenje požara potrošeno je između četiri i pet milijuna kuna.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je u pak večeras da je požar kod šibenske Dubrave pod potpunom kontrolom, danas se provodila sanacija požarišta, a procjenjuje da će vatrogasna intervencija u trajanju od 28 sati stajati minimalno četiri do pet milijuna kuna.

– Požar je pod potpunom kontrolom. Vatrogasci su noćas uložili nadljudski napor, zajedno s vojskom, policijom, građanima, koji su pomagali u ovoj bitci s požarom prsa o prsa. Vatrenu oluju pobijedili smo jutros oko pola 5, požar je stavljen pod kontrolu, a tijekom dana nastavili smo saniranje i reducirali smo vatrogasne snage – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u razgovoru za "Dnevnik" HRT-a.

Istaknuo je kako je pri intervenciji pokazana visoka razina organizacije - od podizanja vatrogasnih snaga s kontinenta, gdje su tijekom noći "digli" vatrogasce iz sedam županija, do uključivanja vojske, policije, sustava civilne zaštite i lokalne samouprave.

Upitan koliko je novaca potrošeno za ovu vatrogasnu intervenciju u trajanju od 28 sati, rekao je da će direktni troškovi iznositi minimalno četiri do pet milijuna kuna.

– Svaka vatrogasna intervencija je jedan veliki trošak, ne samo direktno za naše vatrogasne postrojbe. To je trošak za jedinice lokalne samouprave i osnivače javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Moramo organizirati gorivo, prehranu, rad vatrogasaca, rad pilota, kanadera, tehničara, to su direktni novci koji se mogu očitati – objasnio je Tucaković.

Naglasio je da postoji i indirektna, odnosno sekundarna šteta i da je riječ o štetama na usjevima, biljnom i životinjskom svijetu čiji je oporavak dugotrajan.

Ključne riječi

Komentara 119

Avatar Drago2603
Drago2603
20:53 28.07.2019.

Osudit je na 40 godina kao primjer drugima ovo je čisti terorizam !!!!!

TR
trnek505
20:53 28.07.2019.

A ime i prezime dotićne?

Avatar R2D2
R2D2
23:01 28.07.2019.

Kugla oko noge i neka do kraja života sadi masline na izgorenom području.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije