Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Uhićen zloglasni trgovac oružjem Viktor Bout

VIKTOR-SVI.jpg
import
06.03.2008.
u 23:04

Rus Viktor Bout, jedan od najzloglasnijih svjetskih trgovaca oružjem, kojega se sumnjiči za opskrbu oružjem Talibana, al Qaide, kolumbijskog FARC-a te niza afričkih i azijskih pobunjeničkih pokreta uhićen je u četvrtak u u Tajlandu, uz suradnju tajlandskih i američkih vlasti.

Bout (41) uhićen je u luksuznom hotelu u Bangkoku, na temelju američke tjeralice, pod optužbom za isporuku projektila zemlja-zrak gerilcima kolumbijskog FARC-a, izvijestili su američki mediji.

Američka uprava za borbu protiv narkotika (DEA) izdala je tjeralicu za Boutom, a SAD će tražiti njegovo izručenje, izvijestio je ABC News.

Savezni tužitelj u New Yorku Michael Garcia objavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je Bout optužen za sudjelovanje u uroti za osiguravanje materijalne potpore terorističkoj organizaciji.

"Bout je uhićen u zadnjoj fazi dogovaranja posla vrijednog više milijuna dolara, za prodaju oružja velike razorne moći, ljudima za koje je mislio da zastupaju terorističku organizaciju FARC", rekao je Garcia.

Njegovo uhićenje rezultat je dugotrajne tajne istrage vođenje diljem globusa, kazao je tužitelj, ističući da je Bout "godinama koristio vlastitu veliku flotu transportnih zrakoplova iz doba SSSR-a, kako bi naoružavao borce u južnoj Americi i Africi, te Talibane i al Qaidu", pod paravanom prijevozničkog posla.

Bout, kojeg traži policija u više zemalja, bivši je bojnik sovjetskog ratnog zrakoplovstva koji je nakon raspada SSSR-a od vojske otkupljivao transportne zrakoplove, stvarajući najveću privatnu flotu takvih letjelica na svijetu.

Postupno je izgradio mrežu tvrtki za zračni prijevoz robe na Bliskom istoku, u Africi, istočnoj Europi i SAD-u, prema podacima američkog ministarstva financija.

Prema izvješćima UN-a i drugim istragama, Bout je vodio najveću svjetsku mrežu za krijumčarenje oružja.

Peter Hain, bivši britanski državni tajnik za Europu, koji je istraživao trgovinu dijamantima i oružjem, Bouta je nazvao "glavnim afričkim trgovcem smrću".

Uz ostalo je optuživan za opskrbu oružjem pristaša liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, pobunjenika u DR Kongu, Talibana u Afganistanu i al Qaide, tijekom 90-ih godina.

Iako je pod istragom u više zemalja, nikada nije kazneno procesuiran zbog trgovine oružjem.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije