Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka se hrvatski sud

Uhićen zbog otmice, a Slovenci su ga 2011. odbili izručiti

uhićenje
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
02.01.2014.
u 19:21

Slovačka traži Željka Mitrića zbog djela počinjenog 1993. u Bratislavi, no za izvršenje kazne zatvora u toj je zemlji nastupila zastara još 1997.

Iako su Josip Perković i Zdravko Mustač najzvučnija imena koja su 1. siječnja uhićena temeljem europskog uhidbenog naloga koji je za njima raspisala Njemačka, osim njih u srijedu je diljem Hrvatske uhićeno je još osam osoba. Riječ je o osobama koje zemlje članice Europske unije traže zbog klasičnog kriminala, a od 10 uhićenih na Novu godinu samo je muškarac uhićen na području Šibensko-kninske županije pušten jer je Austrija u međuvremenu obavijestila naše tužiteljstvo da je uhidbeni nalog u odnosu na njega stavljen izvan snage. Svima ostalima suci istrage odredili su istražni zatvor do izručenja zemljama tražiteljicama.

Droga, silovanje...

U Zagrebu su tako uhićeni Ivica Brnadić i Josip Barlović, čije izručenje traži Njemačka, Željko Mitrić, kojeg traži Slovačka, te Zvonko Belov kojeg traži Italija. Među svima njima najzanimljivija je Mitrićeva priča. Njega Slovačka traži jer je 1993. u Bratislavi oteo Josefa Matulu. Imao je supočinitelja, a Matula, koji je prema Mitrićevim riječima bio član tamošnjeg Parlamenta, u otmici je pretučen i zatočen. Mitrić i njegov kompanjon za njega su tražili otkupninu od milijun slovačkih kruna, a kada im nije isplaćena, prebacili su Matulu na neko drugo mjesto, otkud je on uspio pobjeći. Zbog te je otmice Mitrić u odsutnosti u Slovačkoj osuđen na dvije godine zatvora. No najzanimljiviji je dio njegove priče što je 1997. u Slovačkoj za izvršenje kazne zatvora zastupila zastara pa ga Slovenci, koji su ga 2011. uhitili po slovačkom europskom uhidbenom nalogu, nisu htjeli izručiti jer je i po njihovim zakonima nastupila zastara. S obzirom na sve to, bit će zanimljivo vidjeti kakav će stav o svemu zauzeti hrvatski sud. Što se tiče Belova, on je u Italiji 2003. pravomoćno osuđen zbog krijumčarenja 18 kilograma heroina 1999. Dobio je šest godina i devet mjeseci zatvora, a nakon što je pušten iz pritvora, pobjegao je iz Italije. Ostalo mu je odslužiti četiri i pol godine, a on se ne protivi izručenju Italiji, no ostatak kazne želi odslužiti u Hrvatskoj. Brnadića Nijemci traže zbog više djela: razbojstva, oružanog razbojstva i otmice, dok Barlovića također traže zbog razbojstva.

Platio jamčevinu i pobjegao

U Našicama je pak uhićen D. V. (48) kojeg Nijemci traže zbog seksualne prisile i silovanje. Djelo je počinjeno između 6. studenoga 1989. i 31. listopada 1993. Kazneni postupak protiv njega vodi se na sudu u Ulmu.

Bio je uhićen u Njemačkoj te pušten da se brani sa slobode nakon što je platio jamčevinu, no unatoč tome pobjegao je u Hrvatsku te je ostao bez jamčevine. Uz hrvatsko ima i njemačko državljanstvo, a protivio se izručenju. Na području Varaždina uhićeni su 44-godišnjak i 38-godišnjak koje traže Slovenci. Jedan se tereti za krivotvorenje isprave, a drugi za nanošenje teške ozljede sa smrtnom posljedicom. Obojica su se usprotivila izručenju Sloveniji.     

Komentara 2

IS
istri
19:31 02.01.2014.

svoje trazimo a tudje nedamo.

DU
Deleted user
22:04 02.01.2014.

Šmrc, buhu, ako zločesti janezi ne isporučuju otmičare zašto naš ljubljeni SDP mora dati svoje udbaše? Šmrc, šmrc, zločesta EU, Janezi, pokvareni neoliberalni kapitalisti koji mrze lik i dijelo velokog vođe Milanovića i partije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije