Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SALIF MUSTAFA

Uhićen bivši zapovjednik zbog ratnih zločina na Kosovu, prebačen u Haag

haag
Foto: Tomislav Krasnec/Večernji list
24.09.2020.
u 22:52

Mustafa, kaže optužnica, nije samo nadzirao nasilje već je osobno sudjelovao u premlaćivanjima, a za jednog je zatvorenika ustvrdio da je špijun zbog čega je ovaj ubijen.

Bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljih Mustafa uhićen je na Kosovu i prebačen u pritvor posebnog suda u Den Haagu zaduženog za suđenja za ratne zločine počinjene na Kosovu tijekom rata za neovisnost, objavio je u četvrtak sud.

"Ured posebnog tužitelja uhitio je danas na Kosovu Saljiha Mustafu, u skladu s uhidbenim nalogom, nalogom za transfer i potvrđenom optužnicom", kaže se u priopćenju.

Informacije o datumu prvog pojavljivanja Mustafe pred sucem bit će uskoro objavljene, dodaje se.

Mustafa je bio jedan od osnivača OVK i tamošnji šef obavještajne službe.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe koja je objavljena nakon njegova uhićenja tvrdi se da su kaznena djela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest osoba u travnju 1999., kao i ubojstvo jedne osobe u istom mjesecu te godine.

Potvrđenom optužnicom Mustafa "se tereti prema različitim oblicima kaznene odgovornosti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubojstvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi s tim sukobom", kaže optužnica.

Po njoj, on je vodio postrojbu koja je upravljala zatvorom i mjestom za ispitivanje gdje su zatvorenici premlaćivani, mučeni, podvrgavani elektrošokovima i po njima se uriniralo. Mustafa, kaže optužnica, nije samo nadzirao nasilje već je osobno sudjelovao u premlaćivanjima, a za jednog je zatvorenika ustvrdio da je špijun zbog čega je ovaj ubijen.

Komentara 5

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
22:59 24.09.2020.

Ode Mustafa...

DU
Deleted user
22:58 24.09.2020.

interesantno kako ne hvataju i izrucuju amerikance i britance nego samo ovu boraniju.

AB
abokatstir
23:03 24.09.2020.

Koliko srpskih zločinaca je uhićeno i kažnjeno za zločine na Kosovu, BiH, Hrvatskoj. prema broju pobijenih trebalo bi ih biti na stotine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije