Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita prirode

Ugroženi hladnokrvnjaci na Staroj straži

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 21.04.09., Cakovec, Hrvatska- Sinisa Golub, voditelj muzeja u Krizovcu. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
17.04.2012.
u 15:25

Plan je da se objekt preuredi u biološku stanicu i mjesto za uzgoj najmanje jednog para međimurskog hladnokrvnog konja

 

Javna ustanova Međimurska priroda počinje s osmišljavanjem projekta za treći objekt koji planira preuzeti. Riječ je o lokaciji Stara straža u Regionalnom parku Mura – Drava, na području općine Domašinec. Tu je nekad bila drvena stražarnica podignuta još u vrijeme Zrinskih radi obrane od Turaka, a kasnije je čuvala jugoslavensko-mađarsku granicu. Nakon Drugog svjetskog rata napuštena je i prepuštena \"zubu vremena\".

Plan je da se objekt preuredi u biološku stanicu i mjesto za uzgoj najmanje jednog para međimurskog hladnokrvnog konja, ugrožene zavičajne međimurske pasmine.

Prije toga trebat će od države ishoditi prijenos vlasništva, očistiti godinama nagomilavan otpad i ruševine te statički sanirati postojeće građevine i staviti ih pod krov. Nakon toga pokušat će se iz fondova Europske unije namaknuti novac za uređenje.

– Jedna od nadzorničkih postaja unutar Regionalnog parka Mura – Drava bit će locirana upravo u Staroj straži, kako bi se lokalnom stanovništvu i posjetiteljima parka približila ideja zaštite prirode kroz svakodnevni neposredni kontakt sa zaštitarima i njihovim aktivnostima – kaže ravnatelj Siniša Golub.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije