Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni dan planina

Ugrožen najljepši hrvatski leptir apolon

leptir1
Foto: Marko Čuljat
1/5
10.12.2009.
u 14:10

Leptiri su dio bioraznolikosti Velebita i dokaz njegove očuvanosti. Nažalost, zbog upotrebe suvremenih metoda u poljoprivredi sve ih je manje – naglasila je Ivana Svetić iz uprave PP Velebita.

GOSPIĆ - Među mnogim vrstama hrvatskih leptira svakako je najljepši apolon koji ima stanište u planinama Like i Gorskog kotara. Povodom današnjeg Međunarodnog dana planina u upravi PP Velebita u Kaniži pored Gospića održano je predavanje o apolonu.

- Leptiri su dio bioraznolikosti Velebita i dokaz njegove očuvanosti. Nažalost, zbog upotrebe suvremenih metoda u poljoprivredi sve ih je manje – naglasila je Ivana Svetić, iz uprave PP Velebita.

- Stjenovita mjesta okrenuta jugu stanište su apolona. Mađari su napravili uz prugu izvrsna staništa koja danas Hrvati kemijskim sredstvima na željeznici uništavaju. Apolon nestaje i u planinama gdje je sve manje livada - naglasio je dr. Duško Wölfl iz Rijeke, veliki poznavatelj apolona koje izučava već punih 30 godina i otkriva njihove tajne drugima. Na predavanju su bili gospićki planinari i učenici osnovne škole.

Wölfl je naglasio da leptire izučava isključivo žive i da nijednog nije piknuo iglom, jer je to najbolji način da se što više dozna o tim prekrasnim stvorenjima. Čak mu uspijeva uzgoj u Primorju gdje ih, unatoč obilju hrane, nema. Osim toga, Wölfla apoloni i slušaju kada im pokretima naredi da dignu ili spuste krila. Apolon se zadržava na stalnom staništu i ne lunja daleko.

- Lete u lipnji i srpnju. Moj je metuzalem najduže živio 27 dana, a od gusjenice do leptirove smrti sveukupno prođe 11 mjeseci. Od stotinu jedinki koje sam uslikao nijedna nije imala isti pigment – kaže Wölfl.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:24 10.12.2009.

Tko to ugrozava nase leptire, majku mu ... :-)

GO
Gogs
15:30 10.12.2009.

evo priznajem, imam jednog prepariranog u kolekciji od prije 15tak godina..jebiga sad..

DU
Deleted user
02:13 11.12.2009.

To su autohtoni Slovenski leptiri. Odmah Hrvatsku prijaviti Hagu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije