Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisački stanovi

Ugovore ne revidiraju godinama, što stanoprimci iskorištavaju

Siščanin Mario Valentinijan lani je upozorio na slučaj garsonijere u Križanićevoj
Nikola Čutuk/PIXSELL
08.03.2012.
u 15:46

Korisnici ne prijavljuju sve članove obitelji, zbog čega nije moguće doći do podataka o imovini

Grad Sisak tvrdi kako nema praznih stanova, od 500-tinjak njih, stoga ni mogućnosti zbrinjavanja osoba s dugačke Liste reda prvenstva. Dok je ugroženih obitelji na čekanju mnogo, primjena kriterija prema kojima se nekretnine dodjeljuju i izvan socijalnog statusa, nije posve jasna. Doduše, uvjeti ostvarivanja ovog prava za sve prijavljene članove domaćinstva propisuju, između ostalog, da u svom vlasništvu nemaju useljiv objekt ili najam na neodređeno vrijeme, zatim neiskorišteno pravo na otkup te primanja pojedinačno manja od 75 posto prosječne plaće. No, čitatelji nas često upozoravaju da ista pravila ne vrijede za sve. Također, godinama nakon potpisivanja ugovora o najmu, nastale izmjene nitko ne provjerava, što stanoprimci obilno koriste.

Nije prijavila muža

Lani smo zabilježili slučaj garsonijere u Križanićevoj ulici, a koja je zjapila prazna čak sedam godina jer ju je korisnica zadržala iako se - odselila! Iz gradske uprave pak poručuju da uredno provjeravaju statuse najmoprimaca i podatke o imovini. Suprotno govori slučaj Kate Marčec, koja u Čuligovoj ulici živi od 1996., gdje je stanovao i njezin suprug Josip. Iz Odjela za gospodarenje imovinom kažu kako korisnica u ugovoru prije 15 godina nije navela imena članova domaćinstva, zbog čega nisu ni mogli provjeriti podatke o imovini.

– Kada sam zatražila stan od tadašnjeg gradonačelnika Darka Pavlaka, imala sam obiteljskih problema i sama sam u njega uselila. Od imovine nemam ništa, osim grobnog mjesta. Kći je putem darovnog ugovora naslijedila djedovinu, kaže Kata Marčec. Drugi pak “preskaču“ redoslijed na listi prioriteta. Iako se nalazila tek na 27. od ukupno 32 mjesta, Ljubica Vojnović dobila je smještaj na Trgu Vere Grozaj.

Prostor dali crkvi

– Pravoslavna crkva tražila je oslobađanje dijela bogoslužnog prostora u zgradi Franje Lovrića 4, gdje je živjela Lj. Vojnović živjela, pa je zbrinuta dodjelom stana, kaže pročelnica Branka Šimanović. Također, stan u Strossmayerovoj ulici dugo je bio prazan, no kasnije je dan kao zamjenski Senadu Begiću iz poplavljena stana u Bakranovoj ulici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije