Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četiri sata borbe

Ugašen požar u neboderu u Moskvi, gasitelji pješice na 66. kat

toranje federacije,moskva,rusija,požar (1)
AFP/PIXSELL
Autori: mvi/VLM, ba/VLM
02.04.2012.
u 22:57

Požar se brzo proširio zbog građevinskog materijala ostavljenog na vrhu nedovršene zgrade, a razbuktavanju je pripomogao i jak vjetar

Moskovski Toranj Federacije, koji bi nakon izgradnje trebao postati najviši neboder u Europi, zapalio se u ponedjeljak navečer oko 20 sati po lokalnom vremenu, prenosi RT. Nagađa se da je požar buknuo nakon što je grijalica koja se koristila za zagrijavanje bitumena ostavljena bez nadzora. Požar u neboderu ugašen je nešto prije ponoći po lokalnom vremenu, a, na sreću, u požaru nitko nije ozlijeđen.

Rusko ministarstvo za hitne slučajeve potvrdilo je, javljaju RIA Novosti, da je požar ugašen te kako u nijednom trenutku nije zaprijetio strukturi nebodera, odnosno da nije bilo opasnosti od urušavanja.

Zgrada se sastoji od zapadnog tornja, visokog 360 metara, te istočnog, visokog 243 metara. Požar je izbio na 67. katu nižeg tornja, odakle se raširio na 65. i 66. kat. Vatrom je zahvaćeno oko 300 četvornih metara nedovršenog nebodera, no zasad nema žrtava, a zgrada je evakuirana.

Neboder u zapadnoj Moskvi nakon izgradnje trebao bi, zajedno s antenom, biti visok 509 metara, a gradi se već gotovo deset godina. Iako još nije dovršen, djelomično je već u upotrebi – na prvih deset katova te na 29. katu nalaze se uredi. Na katovima koje je zahvatio požar trebali bi se nalaziti luksuzni stanovi.

U travnju prošle godine naređeno je zaustavljanje radova na neboderu, a poništena je i građevinska dozvola nakon što je utvrđeno da je prekršen niz tehničkih i vatrogasnih sigurnosnih pravila, no problem je poslije riješen. Ipak, utvrđeno je da se požar brzo proširio zbog cerade i ostalog građevinskog materijala koji se nalazi na vrhu nedovršenog tornja, pripomogao mu je i snažan vjetar.

Moskovski vatrogasci morali su se pješke popeti do 66. kata kako bi postavili vodocrpni sustav, a u gašenju požara nešto poslije pomogla su im i dva helikoptera.

Ključne riječi

Komentara 3

PR
&primjedba
15:10 03.04.2012.

u 23:42h ...Marsijanac je napisao/la: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Glup si !!!!

OB
-obrisani-
23:42 02.04.2012.

Kladim se da nece pasti kao ona 3 na 9/11

OB
-obrisani-
08:51 03.04.2012.

bin laden je živ - nalazi se u moskvi.....zajedno sa miloševićem i kadijevićem - ovaj potonji je previše kadio u neboderu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije