Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatno

Udžbenik fizike: Vucite mačku po tepihu dok ne počne iskriti

macka
Arhivska fotografija
29.09.2010.
u 17:40

Tako su autori udžbenika iz BiH djeci željeli objasniti elektricitet. Nedavno je u jednom udžbeniku u toj zemlji pisalo da vuk živi na drvetu.

Iako se i u hrvatskim udžbenicima mogu pronaći podaci koji učenike navode na krive zaključke, najnoviji primjer iz Bosne i Hercegovine pokazuje da se u tamošnjim udžbenicima može naći i poziv na zlostavljanje životinja. Kako bi učenici osmog razreda što bolje shvatili elektricitet, autori udžbenika iz fizike Aziza Skoko i Kasim Imamović preporučuju im da uzmu mačku i vuku je po tepihu, piše Sarajevo-x.com.

- Jedna mačka ili komad nečega što je maljavo (ne morate koristiti mačku, zimska će jakna sasvim lijepo poslužiti). Dakle, ipak je bolje da koristite jaknu - kaže se u uvodu eksperimenta.

Učenicima se savjetuje da u prostoriji ugase svjetla i napipaju mačku tj. jaknu u mraku i polako je počnu vući po tepihu.

- Mačke i drugi maljavi predmeti (!) nagomilat će elektricitet kada ih vučete preko tepiha. Možda ćete vidjeti i iskre kako bljeskaju između mace i tepiha - objašnjavaju autori.

Kako piše sarajevski portal, ovo je samo još jedan u nizu skandala u vezi s udžbenicima u BiH. Naime, iz jednog od udžbenika djeca već od ranije mogu naučiti da vuk živi - na drvetu.

Komentara 38

CV
cvijece
18:47 29.09.2010.

Autori udžbenika za djecu?Valjda imaju i nekakvu prosvjetarsku (?) titulu taj dvojac Aziz Skoko i Kasim Imamović.Sada kada su se proslavili mogli bi prijeći na pisanje priručnika o ponašanju svojih zemljaka na baušteli a bilo bi materijala za sabrana djela (i nedjela).

BE
belami
20:29 29.09.2010.

po mogucnosti najdjite macku sa sto duzom dlakom,ja vam preporucujem norvesku sumsku macku,ona je veoma primjerna za taj eksperiment ... ojjj,moram to procitati,u kojoj ja to drzavi zivim,hahahaha,sta cu sve cuti ...

BU
bubaclex
17:58 29.09.2010.

ja svoju mačku svaki dan vučem po tepihu kad se igram s njom i onda to obožava. ne vidim što je tu zlostavljanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije