Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakonski prijedlog

Udruge prijete prosvjedima, Vlada poručuje: Krivo ga tumače

'23.12.2012., Cakovec - Suma, zivotna zajednica drveca, grmlja i sumskih zivotinja.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
24.01.2013.
u 17:28

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić bezrezervno je podržao namjere Vlade

Rasprava o Vladinu prijedlogu Zakona o strateškim investicijama sve je žešća. Tako je Teodor Celakovski iz udruge Pravo na grad, koji uz GONG, Transparency International, Zelenu akciju i Udruženje hrvatskih arhitekata od Vlade traži povlačenje spornog zakona, najavio mogućnost organizacije javnih prosvjeda.

– Spremni smo na okupljanje svih mjerodavnih skupina pa i građana – poručio je i dodao kako prijedlog zakona stvara podlogu za brzinsku privatizaciju šumskog i poljoprivrednog zemljišta, javnih cesta i javnih vodnih dobara za potrebe realizacije strateških projekata te davanje koncesija za uporabu pomorskog dobra. Te optužbe u Ministarstvu gospodarstva odbacuju.

Tri kruga evaluacije

Kako kaže resorni ministar Ivan Vrdoljak, smisao je zakona ubrzanje procedura koje već postoje.

– U javnosti se često navode strahovi kako će se šumsko ili vodno javno dobro moći privatizirati u samo deset dana. To nije točno tumačenje. Istina je da će proces prenamjene takve nekretnine morati provesti za deset dana, no samo ako je riječ o strateškom projektu. A da bi taj status projekt dobio, morat će proći tri kruga evaluacije – prvo u Ministarstvu gospodarstva, u međuresornom povjerenstvu, a na kraju i u Vladi. Dakle, temeljito će se raspravljati o svakom projektu zaslužuje li taj status. Tu će biti privatnih projekata, ali uvelike se to planira za velike javne investicije – kazao je Vrdoljak.

Ministar ističe da danas imamo situaciju da projekt autoceste Zagreb – Sisak stoji zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa.

– Tim će se zakonom omogućiti da se to izbjegne, no da bi se on mogao primijeniti, Vlada će donijeti transparentnu odluku pod punom odgovornošću – kazao je Vrdoljak te dodao kako nema ništa protiv izmjena zakonskog teksta ako se ustanovi da su postojeće formulacije nedovoljno jasne ili dvosmislene.

Vladu podržavaju poslodavci koji smatraju da će se donošenjem tog zakona poboljšati investicijska klima u državi.

Nema vremena

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić bezrezervno je podržao namjere Vlade.

– Kao što njiva ne može uroditi plodom bez vode, tako ni naše gospodarstvo ne može rasti bez investicija. Bez investicija, jednako velikih i malih, nema rasta ni toliko potrebnih novih radnih mjesta. Suočeni smo s dnevnim gubitkom radnih mjesta koji se mjeri u stotinama i zato su nam potrebni interventni potezi koji bi potaknuli početak investicijskog ciklusa i otvaranje radnih mjesta. Velike investicije i zapošljavanje potaknut će i brojne manje investicije koje će biti vezane na njih. Ako ne krenemo brzo, riskiramo još veći pad BDP-a, još veći broj nezaposlenih i na kraju ubrzanu negativnu spiralu iz koje će biti sve teže izaći. Zato pozdravljam Zakon o strateškim investicijama i očekujem u što kraćem roku i dodatne poteze Vlade koji će ići u istom smjeru pokretanja rasta gospodarstva i preokreta ukupne investicijske klime u pozitivnu – kazao je Ivica Mudrinić.

>> Za svaku investiciju veću od 20 mil. eura posebna odluka Vlade

>> HSP protiv prijedloga Zakona o strateškim investicijama u RH

Komentara 33

LL
Lori Loredana
17:47 24.01.2013.

Ko o ćemu Mudrinić o bezrezervnoj potpori Vladi. Možda očekuje transparentnu odluku Vlade o prenamjeni Nacionalnog parka Kornati u njegovu prčiju, pa da ono selo s krovovima još malo proširi. Sramota !!!!

LL
Lori Loredana
17:56 24.01.2013.

O kakovim radnim mjestima on prića, pa kod njega ima otkaza kao u priči. Da ne govorim i o pljački naroda, gdje nam u paketu "Halo, slobodno vrijeme plus" zaračunava kod telefonskog poziva poslije 16 sati 0,23 kune iako nismomo razgovarali, niti uspostavili poziv. Inače poslije 16 sati košta 0,23 kune 1 sat razgovora . Eto, što on radi ovom siromašnom narodu. Zato si isplačuje veliku plaću i bonuse. Koliko samo mjesečno opljačka na taj način ovaj narod. I uz sve prigovore i opomene s tom praksom ne prestaje.

OB
-obrisani-
07:52 25.01.2013.

jedini izlaz nam je prodati Hrvatsku kinezima....za 1 euro....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije