Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIOPĆENJE

Udruga prijevoznika o poskupljenju goriva: Znamo uzroke divljanja cijena, zašto Vlada šuti?

PIXSELL
12.10.2021.
u 10:04

"Jedini razlog zbog kojeg je u ovome momentu gorivo u Hrvatskoj među najskupljima u cijeloj Europi jest upravo u porezima i trošarinama, s obzirom na to da država uprihoduje gotovo 60% cijene kroz takav niz fiskalnih i parafiskalnih nameta", stoji u priopćenju.

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika osuđuje pasivan stav Vlade glede intenzivnog rasta cijena goriva. U povodu cijele situacije poslali su medijima priopćenje koje objavljujemo u cijelosti:

"Neprihvatljiva nam je izjava koja je prenesena u medijima u kojoj se navodi da Vlada s velikim zanimanjem prati rast cijena jer inzistiramo na hitnoj reakciji. Trend rasta cijena energenata i namirnica je neodrživ, a posebno u društvu koje se nije ni oporavilo od posljedica pandemije.

Zanimljivo je što sve čini cijenu goriva i što svi mi potrošači namirujemo iz cijene goriva koju plaćamo – pa tako redom financiramo hrvatske autoceste, hrvatske ceste, državni aparat i kao jedinstveni europski fenomen – željeznički prijevoz. Jedini razlog zbog kojeg je u ovome momentu gorivo u Hrvatskoj među najskupljima u cijeloj Europi upravo je u porezima i trošarinama, s obzirom na to da država uprihoduje gotovo 60% cijene kroz takav niz fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Ne slažemo se s tvrdnjom da je rast cijena posljedica porasta troškova prijevoza jer prijevoznici nisu mijenjali cijene svojih usluga prijevoza. Štoviše, ako se nastavi ovakav trend, hrvatski cestovni prijevoznici bit će potpuno marginalizirani i nekonkurentni. Prijevoznici iz konkurentskih zemalja imaju niže troškove poslovanja i veće državne subvencije i potpore te su odmah u startu njihovi troškovi niži, čime su i konkurentniji.

Hoće li država svojim neinterveniranjem dopustiti da se ugasi jedna grana gospodarstva koja ima itekako veliki udio u bruto društvenom proizvodu? Jedini način za nastavak poslovanja bit će porast cijena usluga prijevoza za barem 20%. Drugog izlaza nema ako Vlada ne reagira smanjenjem trošarina i ostalih nameta jer je evidentno da nas čeka teški val inflacije i neimaštine", stoji u priopćenju.

Komentara 4

Avatar anlaser
anlaser
14:21 12.10.2021.

Zašto Vlada šuti ? Treba nahraniti i njih i njihove uhljebe eto zašto šute .

Avatar Asterix
Asterix
14:53 12.10.2021.

Vlada trlja ruke. Trošarine su fiksne ali zato iznos PDV-a raste.

A7
A7ibaba
10:55 12.10.2021.

Probajte neki facebook prosvjed organizirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije