Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medicina

Udruga P.I.N.K LIFE i Pevec donirali aparat za limfnu drenažu KBC-U Osijek

Foto: Pevec
1/4
28.01.2019.
u 16:40

Održana je primopredaja prijekopotrebnog aparata Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Na Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Osijek održana je primopredaja aparata za limfnu drenažu. Sredstva za kupnju ovog aparata osigurala je tvrtka Pevec te time pomogla Udruzi P.I.N.K. life u akciji prikupljanja sredstava za kupnju aparata za limfnu drenažu. Udruga P.I.N.K. life svojim radom nastoji poboljšati kvalitetu života osoba koje boluju od malignih bolesti, osoba starije životne dobi, kao i djece bez adekvatne roditeljske skrbi, a ovu akciju Udruga je započela prošle godine sa željom prikupljanja sredstava za kupnju ovih prijekopotrebnih aparata. Aparat za limfnu drenažu potreban je za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke. Na svečanosti primopredaje Pročelnici Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Osijek doc.dr.sc. Miri Kadojić, dr. med., aparat su uručili član Uprave Peveca Krešimir Bubalo, Iva Kontek iz City modusa te članice Udruge P.I.N.K. life na čelu sa svojom predsjednicom Nives Moric.

- Ovu akciju pokrenuli smo prošle godine sa željom da svojim donacijama obuhvatimo što veći broj korisnika na području cijele Hrvatske. Jako smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima jer je ovo već šesti aparat koji doniramo. Ovim putem zahvaljujemo se tvrtki Pevec koja nam je donirala sredstva za kupnju ovog aparata, te curama iz City Modusa koje su pokrenule inicijativu oko donacije ovog aparata. Godišnje od karcinoma dojke oboli oko 2.500 žena, a umre njih oko tisuću, stoga i dalje moramo raditi na osvješćivanju o važnosti preventivnih pregleda i smanjenju stope smrtnosti. Kao Udruzi želja nam je u slijedećih godinu do dvije organizirati akcije gdje bismo onima koji su u procesu liječenja što više pomogli da ne moraju putovati u drugu županiju, odnosno drugu bolnicu kako bi obavili fizikalnu terapiju- istaknula je Nives Moric, predsjednica Udruge P.I.N.K. life.

Sredstva za kupnju ovog aparata osigurala je tvrtka Pevec, na inicijativu City Modusa, te time uvelike pomogla Udruzi P.I.N.K. life u akciji prikupljanja sredstava za kupnju aparata za limfnu drenažu.

- Pevecu je društvena odgovornost kao prvom hrvatskom trgovačkom lancu i kompaniji koja zapošljava gotovo 2000 ljudi izrazito bitna. Odluke o donacijama donosi Pevecov stručni odbor sastavljen od djelatnika nekoliko sektora naše tvrtke. Zahvaljujem udruzi Pink Life na njihovom predanom radu na dobrobiti osjetljivih skupina i prijedlogu ovog vrijednog projekta- istaknuo je član Uprave Peveca Krešimir Bubalo te napomenuo kako je upravo zbog važnosti ovog projekta za zdravlje zajednice donesena odluka za davanje potrebnih sredstava te dodao: - Svakako ćemo nastaviti ulagati u Slavoniju i Baranju, ali isto tako i u cijelu Hrvatsku- 

Aparati za limfnu drenažu potrebni su za liječenje limfedeme, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke, koji značajno narušava kvalitetu života pacijenta. Limfedem nastaje kao posljedica odstranjenja limfnog tkiva iz pazuha ili zračenja pazuha ili dojke što mijenja sustav limfne drenaže iz ruke, pazuha i dojke. Obično se javlja unutar 2-3 godine nakon učinjenog liječenja. Može nastati i kao posljedica širenja maligne bolesti limfnim sustavom, ali i kao posljedica infekcije.

-S obzirom da su novotvorine, druge po redu skupine bolesti vodećih uzroka smrtnosti, ovaj aparat nam je od velike važnosti. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke cilj je smanjenje smrtnosti za 25 % do 30 %, otkrivanje raka u početnom stadiju u većem postotku nego ranije te poboljšanje kvalitete života pacijentica s rakom dojke. U ovom posljednjem cilju poboljšanja kvalitete života glavnu ulogu ima fizikalna medicina i rehabilitacija, i u edukativnom i u terapijskom smislu. Prijašnjih godina Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Osijek je mogao primiti do 1000 pacijenata godišnje što će sada s novim aparatom biti puno veći broj te ćemo smanjiti liste čekanja na potrebnu terapiju- izjavila je Martina Petranović, Glavni fizioterapeut Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Osijek.

Humanitarna akcija Udruge P.I.N.K. life za kupnju aparata za limfnu drenažu, potrebnih za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke, započela je 01. ožujka 2018., a ovo je šesti aparat koji Udruga donira. Do sada su donirani aparati KBC-u Zagreb, Općoj bolnici Varaždin, Klinici za tumore, KB Dubrava, te Općoj bolnici Dubrovnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije