Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika ministra

Udruga javnih ovršitelja: Miljenić nam je prijetio da će nas uništiti

orsat miljenić
Marko Lukunić/PIXSELL
10.07.2012.
u 10:31

Nije istina da je Miljenić od Europske komisije dobio zeleno svjetlo za ukidanje javnih ovršitelja, napominju u udruzi ovršitelja

Nastavlja se bitka između Hrvatske udruge javnih ovršitelja i ministra pravosuđa Orsata Miljenića, čije se ministarstvo zalaže za ukidanje javnih ovršitelja. U svojem posljednjem očitovanju HUJO reagira na nedavne Miljenićeve medijske istupe u kojima je, kako tvrde iznesen velik broj neistina.

U HUJO-u tvrde kako nije istina da je Miljenić od Europske komisije dobio zeleno svjetlo za ukidanje javnih ovršitelja te da su od svojih izvora bliskih Europskoj komisiji doznali da je povjerenica EK za pravosuđe Viviane Reding samo dodatno zatražila izradu četiri detaljne i kompleksne statističke analize o trajanju i troškovima ovršnih postupaka i sudskih odluka te postocima naplate.

Nedjelotvorna Fina

Ovršitelji također napominju kako je njihovoj udruzi anonimno dojavljeno da je 7. prosinca prošle godine Miljenić, tada još uvijek odvjetnik, potpisao ugovor o zastupanju Hrvatske poštanske banke u jednoj petini svih ovršnih predmeta, iako njegov odvjetnički ured nije ispunjavao veći broj uvjeta tog natječaja, dok su sve te uvjete u potpunosti ispunjavala preostala četiri odvjetnička ureda.

HUJO također optužuje Miljenića da je putem jedne javne ovršiteljice iz Zagreba zaprijetio predsjedniku udruge Darku Grafu, dopredsjedniku Vedranu Vidmaru i članu Marku Lapaineu da će ih "uništiti, a da se Graf neće moći ponovno upisati u odvjetničku komoru".

Ovršitelji napadaju i istup zamjenice ministra Sandre Artuković Kunšt, prema kojoj je postupak ovrhe na novčanim tražbinama putem Fine bio djelotvoran. Fina, koja bi trebala preuzeti posao javnih ovršitelja u slučaju ukidanja, tijekom 2011. godine obradila je ukupno 1,165.050 ovršnih predmeta, od kojih je samo u 414.410 predmeta Fina u cijelosti provela naplatu, dok je 557.014 ostalo nenaplaćeno, a preostalih 193.626 odbačeno kao nepodobno.

Prijava USKOK-u

Javni bi ovršitelji, tvrde u HUJO-u, bitno pojeftinili proces ovrhe budući da su troškovi javnog ovršitelja kod ovrha na nekretninama i pokretninama od 50 do 70 posto manji od ukupnih troškova suda i odvjetnika u sustavu sudske ovrhe na pokretninama i nekretninama. U sustavu javnoovršiteljske ovrhe odvjetnički angažman više ne bi bio potreban jer bi sve ovršne radnje mogao obaviti sam javni ovršitelj, dodaju.

Hrvatska udruga javnih ovršitelja u ponedjeljak je USKOK-u podnijela kaznenu prijavu zbog povrede prava na rad i slobodan izbor zvanja, zlouporabe položaja ovlasti i međusobnog dogovora i udruživanja za počinjenje tih djela.

Komentara 16

NE
neverane
11:26 10.07.2012.

Vas su ukinuli,a da je bozje pravde,ljudskog postenja i političke vidovitosti , i javni biljeznici bi trebali vašim stopama.Sto prije!

DU
Deleted user
12:13 10.07.2012.

Vi sve to možete riješiti s ministrom vrlo lako. Kao prvo, svi morate učlaniti se u partiju, biti nepokolebljivi antifašo lažljivci, tvrditi da imate najmanje po dva partizanska komesara u familiji, ili bar jednog koji je bio upravitelj Golog otoka ili sličnih "demokratskih institucija". Stanite pred Banske dvore, plješćite dok se drugovi u skupocjenim limuzinama pokrenu u smjeru mora...ili nekih drugih destinacija. Dakle, krenite u "sporazumijevanje s Vladom". Nemojte imati nikakvog srama. Nemaju ga ni oni!

JO
JORGOVAN
11:22 10.07.2012.

Predlažem da ovi lešinari (jedni i drugi) koji se žele bogatiti na ljudskoj muci i nevolji, odu na neku livadu, izvade oružje i zametnu megdan junački. Svaki ko junački padne...laka mu zemlja (a i nama).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije