Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni institucijama

Udruga Franak u petak prosvjeduje na Markovom trgu: 'Čije interese štiti Lalovac?'

Udruga Franak
Marko Lukunić/PIXSELL
29.06.2015.
u 11:23

"Sve smo uvjereniji kako je ministar Lalovac samo 'as u rukavu' u SDP-ovoj kampanji za parlamentarne izbore", pišu iz Udruge Franak.

Udruga Franak u petak će prosvjedovati na Markovom trgu zbog pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u švicarskim francima koji traje već gotovo pola godine.

"Posebno nezadovoljstvo iskazuju prema državnim institucijama koje bi, kažu, trebale štititi interes građana, a ne  moćnika: Ministar financija Boris Lalovac se već pola godine vrti u krug i neuvjerljivo podržava dužnike u švicarskim francima, a nedavno je i izjavio kako neće imati milosti  za bankare. Čije interese Lalovac zapravo štiti?', zanima predstavnike Udruge Franak koji su ogorčeni nakon što su saznali za hitan i tajni dogovor između ministarstva financija i bankara o izmjenama zakona.", izvijestili su iz Udruge Franak.

Priopćenje Udruge Franak o razlozima prosvjeda na Markovom trgu prenosimo u cijelosti:

"Na web stranici Hrvatskog sabora nalazi se prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima s konačnim prijedlogom zakona po hitnom postupku. Izmjena koja se nalazi u prijedlogu sugerirana je od strane Hrvatske udruge banaka i Privredne banke Zagreb, a svoju potporu dao je i Lalovac.  Udruga Franak poslala je svoj prijedlog izmjena još 15. svibnja, a sve do današnjeg dana nije zaprimila povratnu informaciju. 'Čije interese ministri Lalovac i Miljenić štite ako Udruga Franak nije dobila niti slovo na svoj prijedlog, a prijedlog Hrvatske udruge banaka i PBZ-a, banke koja je u kolektivnom procesu pravomoćno optužena za nezakonito poslovanje na štetu građana, dobiva podršku ministarstva financija i pravosuđa te Hrvatskog sabora?“, pitaju se iz Udruge.

Udruga Franak smatra nedopustivim da banke, pravomoćno optužene za nezakonito poslovanje, izmjenjuju zakon prema vlastitim interesima, a upravo su one dovele
korisnike kredita u švicarskim francima u situaciju u kojoj više ne mogu plaćati rate kredita u iznosima koje im optužene banke dirigiraju. „Zašto uopće i mijenjati zakon kada je cijeli bankovni sektor, posebice Hrvatska udruga banaka, iznad zakona u Republici Hrvatskoj? Njihovu štetu snose samo građani, a zakonodavna vlast im otvara nove puteve za njihovo nezakonito poslovanje', smatraju iz Udruge.

Za ministra Lalovca i državne institucije kažu kako se njihov doprinos može prikazati činjenicom da se građani i Udruga Franak moraju samostalno boriti protiv dokazanih nezakonitosti banaka. Mjesta optimizmu nema sve dok svi akteri u ovoj priči ne preuzmu odgovornost. Dodaju kako je apsurdno da oni moraju podizati tužbe i voditi sve pravne bitke u ime onih koji su za to visoko plaćeni. 'Nažalost, mi više nemamo niti minimum povjerenja u naše institucije koje su zakazale na svim mogućim razinama. Sve smo uvjereniji kako je ministar Lalovac samo 'as u rukavu' u SDP-ovoj kampanji za parlamentarne izbore jer nigdje ne vidimo volju da se ovaj problem zaista riješi. Informacija o usvajanju prijedloga od strane Hrvatske udruge banaka i Privredne banke tome ide u prilog“, zaključuju u priopćenju iz Udruge Franak.

>>Krediti i PTSP: Stručnjaci su za Udrugu Franak analizirali 'nuspojave' života u dugu

>>Udruga Franak: EK dogodine donosi direktivu o konverziji švicaraca?

Komentara 15

NA
navijeke
11:37 29.06.2015.

Eh, frankeri moji...tek sad ste skužili. :(

DU
Deleted user
12:28 29.06.2015.

Lalovac ima i sam, dakle osobno, kreditčinu od 135 tisuća CHF iz 2008. godine i ne mogu se načuditi izvoljevanjima i optužbama iz smjera Franak, kad evidentno on (Lalovac) ne laje radi sela. Inače, budimo objektivni, država je još u eri Linića blokirala kamatu na CHF kredite, zatim su fiksirali tečaj CHF za otplatne rate u CHF - znači, dvije mjere koje teško "štrajfaju" navodnu slobodu poslovanja banaka, protok robe i kapitala u EU - ovima nije to dosta nego su osobno prokazivali čelnike HNB poreznicima, tužili sve po spisku kazneno i još prozivaju Lalovca, dakle tipa koji 1) osobno ima kredit u CHF 2) koji je fiksirao otplatni tečaj - za protunarodnu rabotu? A gdje je kraj izvoljevanjima tih tipova i tipica koji su preko tih kredita se dočepali nekretnina i auta i sad "gazduju" i gaze sve po redu?

SK
skverko
20:53 29.06.2015.

mikrogrizzly i slični stvarno ste kratki a još pozivate i na bezakonje. Postoji pravomoćna presuda protiv banaka koja govori da su nezakonito mjenjale kamate a sa tim oštetile i korisnike kredita i državu. Ta pravomoćna presuda vrijedi i za kredite u CHF, EUR i u kunama. Nažalost ovi što imaju kredit u EUR će k sebi doći tek kad EUR počne divljati ili kad HNB ne bude više mogao braniti tečaj a koliko čujem devizne zalihe se polako isušuju. Na napomenem, banke su kršile zakone i tu nije uopće bitno tko je kada uzeo kredit i je li profitirao ili nije. Da nije bilo problema sa kreditima u CHF to se ne bi doznalo i oda bi bankarčići kao mikrogrizzly i dalje dobijali bonusiće i smijali se svime koji se lome da prežive iz dana u dan. Ja ne želim da itko drugi vraća moj kredit u CHF; ja ga sam želim vratiti ali ga želim pošteno vratiti a ne da me banka pljačka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije