Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORNA OSOBA

Udruga Franak podignula kaznenu prijavu protiv Oreškovića i traži maksimalnu kaznu

orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.09.2016.
u 11:25

Iz Udruge zaključuju kako Vlada RH, kao izvršna vlast, umjesto da promiče transparentnost svog rada i služi građanima, negira temeljna načela pravne države.

Udruga Franak podnijela je prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, odnosno premijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne jer Vlada tri mjeseca nije dala informacije Udruzi o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu ''svojih prijetnji za pokretanjem arbitražnog postupka''.

 Udruga Franak u ponedjeljak je priopćila kako je prije pet mjeseci, 1. travnja, tražila od Vlade RH konkretne informacije o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu svojih prijetnji pokretanjem arbitražnog postupka.

U Franku smatraju da ne postoji nikakav valjani razlog zbog kojeg bi se traženja banaka držala tajnom, pogotovo što, kako navode, zahtjevi poslovnih banaka ''očito sadrže potraživanja i ustupke, bilo financijske bilo druge prirode, a koja su usmjerena na teret državnog proračuna, dakle javnih sredstava Republike Hrvatske''.

Držimo kako se radi o iznimnom javnom interesu i pravu hrvatskih građana da imaju pristup informacijama o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske, ističu u  Udruzi.

Nakon što Vlada RH nije u roku od čak tri mjeseca odgovorila na zahtjev Udruge Franak, povjerenica za informiranje je 5. srpnja, po žalbi Udruge, donijela zaključak kojim se nalaže Vladi RH da u roku 8 dana od zaprimanja zaključka riješi zahtjev za pristup informacijama Udruge Franak, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, navodi se u priopćenju.

No, kažu iz Udruge, Vlada RH nije postupila ni po tom rješenju. Stoga je Udruga Franak podnijela prekršajnu prijavu protiv Vlade RH, osnovno protiv tehničkog premijera Oreškovića kao odgovorne osobe, s prijedlogom za izricanje maksimalne propisane kazne.

Iz Udruge zaključuju kako Vlada RH, kao izvršna vlast, umjesto da promiče transparentnost svog rada i da služi građanima, negira temeljna načela pravne države.

>> Jedina opcija: Bankama naplatiti od 9 do 25 milijardi kuna i obeštetiti 100.000 građana

Komentara 16

BA
Balkanska88
11:45 05.09.2016.

Dodjite u Srbiju da vidite sta je diktatura jednog coveka. Ovde su odgovarali krivicno i lekari i profesori i sudije. Jedino nikada niko iz bankarskog stafa. To su ovde superiorna bica. Ponosna na svoj uspeh i prezriva prema okolini.

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
12:49 05.09.2016.

Dosta je ove udruge Franak, kada je Franak padao niste se bunili.

AN
anticenzura
13:00 05.09.2016.

Banke ne daju nikakve informacije privatnim gradjanima, osim u slucaju da je protiv njih podignuta optuznica i da to zahtijeva sud. Italijani su tuzili banku koja je spekulirala s kreditima u stranim valutama i tek onda su morali izici na sud s privatnim klijentima. Neki su ljudi vec dobili svoje novce nazad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije