Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podnesena prijava

Udruga Franak: HNB nije spriječio banke u promjeni kamatnih stopa

Predstavnici udruge Franak (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
07.05.2013.
u 13:03

"HNB je propustio spriječiti banke da ugovaraju i provode jednostrane nezakonite promjene kamatnih stopa u desecima tisuća ugovorenih kredita, čime je počinio kazneno djelo nečinjenja, ali i kazneno djelo poticanja na kazneno djelo."

Udruga Franak podnijela je kaznenu prijavu protiv Hrvatske narodne banke Državnom odvjetništvu zbog pogodovanja bankama u Hrvatskoj.

Povod za prijavu je odgovor Hrvatske narodne banke na prijavu protiv Zagrebačke i Splitske banke prije gotovo tri mjeseca koju je podnijela Udruga Franak, u kojem Hrvatska narodna banka vrlo jasno staje u obranu banaka. Pravi razlog prijave jest dugogodišnje protuzakonito pogodovanje HNB-a poslovnim bankama u Republici Hrvatskoj da jednostrano i nezakonito ugovaraju i mijenjaju kamatne stope u desecima tisuća ugovora o kreditu, tvrde u udruzi.

– HNB je propustio spriječiti banke da ugovaraju i provode jednostrane nezakonite promjene kamatnih stopa u desecima tisuća ugovorenih kredita, čime je počinio kazneno djelo nečinjenja, ali i kazneno djelo poticanja na kazneno djelo. Ne preostaje nam drugo nego nadati se da će Vlada RH učiniti pomake za boljitak građana, jer HNB je očigledna kočnica vladavini prava – izjavio je koordinator pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić.

Dodao je da HNB negira zakone Republike Hrvatske i pozitivnu praksu EU u domeni zaštite potrošača, a sve radi osiguranja prevelikih profita poslovnih banaka.

– Zbog toga Udruga Franak očekuje od DORH-a poduzimanje odgovarajućih zakonskih koraka protiv nezakonite prakse HNB-a. Isto tako očekujemo od ministra Linića i Vlade RH da izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju usklade poslovanje banaka sa Zakonom o obveznim odnosima – rekao je Goran Aleksić.

HNB, osim što daje za pravo dvjema bankama, na svojim web-stranicama poticala je i potiče još uvijek sve banke da jednostrano mijenjaju kamatne stope svojim internim odlukama. Time je HNB pogodovao bankama da uprihode oko 10 milijardi kuna ekstra profita u posljednjih desetak godina, na temelju jednostranih, po Zakonu o obveznim odnosima ništetnih povećanja kamata u potrošačkim kreditima, zaključili su u udruzi.

>>Udruga Franak predala peticiju Saboru, Vladi i HNB-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije