Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za razvoj banovine

Udruga Banica prvi drveni čamac darovala Gradu Petrinji

petrinja,udruga banica (1)
Foto: Antun Petračić/VLM
1/4
29.07.2013.
u 15:32

Po projektu ''Rad ujedinjuje mlade“, (RUM) financiran s 5120 eura od Agencije za mobilnost i programe EU, izrađeni su prvi drveni riječni čamac, višemetarska masivna lovačka čeka i velika šumska hranilica za divljač.

Dio nekadašnjeg mjesnog odbora Banski Grabovac, sela u dubini petrinjske Banovine, postao je stolarska radionica Udruge za razvoj Banica, čije je sjedište u susjednom selu Veliki Šušnjar. Po projektu \'\'Rad ujedinjuje mlade“, (RUM) financiran s 5120 eura od Agencije za mobilnost i programe EU, izrađeni su prvi drveni riječni čamac, višemetarska masivna lovačka čeka i velika šumska hranilica za divljač.

– RUM je započet 21. lipnja ove godine i trajat će 12 mjeseci, a cilj je povećati kvalitetu života na ovom ruralnom području sa svega 200 mladih, zadržati ih ovdje živjeti, steći nove vještine i znanja, pomoći sami sebi i biti od koristi drugima- kaže Josipa Tonković, predsjednica Banice. Njihov prvi 6-metarski drveni čamac od dasaka bora ariša pri kraju je izrade po projektu i uz nadzor Rajka Mitića iz Siska, s pomagačima Brankom Pajićom, Goranom Vrgom i predsjednikom udruge Vanjom Kozina. Tijekom današnjeg obilaska ove radionice domaćini su izvijestili gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbović da svoj čamac daruju gradskom kupalištu na Kupi, kao prvo plovilo u vlasništvu grada. Prije puštanja u rijeku, premijerno će ga javno izložiti 10. kolovoza na Dan grada i blagdan sv. Lovre.  Za narudžbe ovakvih čamaca mogu im se javiti zainteresirani, a za lovačke čeke i hranilice šumskih životinja čekaju pozive iz lovačkih udruga.

Od osnutka u veljači 2011. Udruga Banica provela je nekoliko zapaženih akcija, a upravo je u tijeku \'\'Zdravlje dostupno svima“, uz dežurstvo medicinske sestre Ljiljane Jekić u bivšoj ambulanti u B. Grabovcu, dok Svjetlana Milošević obilazi stare i nemoćne po okolnim selima. Za putovanje rabi električni bicikl, kojeg je, kao i sav novac za potrebiti radni alat, opremu i pribor, Banica dobila na natječajima za svoje projekte.

>>Pelene, sapuni i igračke za pomoć Autonomnoj ženskoj kući

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije