Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Pomozite koliko možete za projekt prihvatne kuće u Zagrebu'

- Tu su razne radionice, duhovna obnova, pomoć psihologa, a imamo osigurane i učiteljice koje rade s djecom koja pohađaju škole kako ne bi zaostajali u gradivu, rekao je Gubina.
10. lipnja 2015. u 13:58 1 komentara 311 prikaza
Marijan Gubina
Foto: Branimir Bradarić

Humanitarna neprofitna udruga Auxilium pokrenula je projekt prihvatne kuće u Zagrebu koja je namijenjena za smještaj i boravak bolesne djece i njihovih roditelja s područja Slavonije i Baranje. Prema riječima predsjednika udruge Marijana Gubine u okviru kruće potrebitima nisu osigurani samo smještaj i hrana nego je organiziran i cijeli niz aktivnosti.

– Osmislili smo niz popratnih aktivnosti za djecu i roditelje. Tu su razne radionice, duhovna obnova, pomoć psihologa, a imamo osigurane i učiteljice koje rade s djecom koja pohađaju škole kako ne bi zaostajali u gradivu, rekao je Gubina. Uz to povezani su i sa udrugama u inozemstvu tako da za potrebe liječenja izvan Hrvatske preko njih se djeci i roditeljima osigurava prijevoz, smještaj, hrana… Organiziraju se i humanitarne akcije kako bi se prikupila financijska pomoć pri skupim liječenjima. Iz udruge pozivaju sve kojima treba ovakva vrsta pomoći da im se jave ali ujedno mole i sve koji su u mogućnosti da pomognu koliko mogu.

– Svjesni smo težine ekonomske situacije te stoga niti ne očekujemo da jedna županija, grad ili općina preuzme na sebe financiranje prihvatne kuće. Međutim, ako svatko pomogne po malo, što neće niti osjetiti, projekt će moći ići dalje i razvijati se na pravi način, istakao je Gubina. Udruga Auxilium osigurala je opremanje i uređenje prihvate kuće, koja ima 14 postelja, tako da su potrebna sredstva za njeno normalno svakodnevno funkcioniranje. Slavonija i Baranja odabrani su radi težine ekonomske situacije i činjenice da mnogi u ovom dijelu Hrvatske žive veoma teško.

Želja im je i na ovaj način dane provedene izvan doma, na liječenju, učiniti koliko god je to moguće ugodnima, a uz to omogućiti i da roditelji sve to vrijeme budu uz svoju djecu.

>> Hrvatski dizajneri udružili snage za pomoć Klaićevoj bolnici

Što se to događa?
Severina odgovorila Igoru, a prozvala je i njegove roditelje Olju i Dragana
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?