Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO SE S KIM DOGOVORIO?

Udio u APIS-u Bandić bi prodavao na javnom natječaju, HDZ se buni

34. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.06.2020.
u 06:46

Procijenjena vrijednost Agencije za podršku informacijskim sustavima tek je nešto malo manja od 239 milijuna kuna

Ako ga neće država, već će ga netko htjeti – otprilike ovom su se logikom poslužili u Gradu Zagrebu, barem kad je u pitanju 49 posto udjela Grada Zagreba u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS). Raspisivanje javnog poziva konačni je plan gradonačelnika Milana Bandića za rješavanje postotka u ovom trgovačkom društvu pa bi, u teoriji, agencija koja se, među ostalim, bavi obrađivanjem izbornih rezultata ili provjeravanjem referendumskih potpisa, mogla završiti i u privatnim rukama. I to u onima koje će imati nešto manje od 239 milijuna kuna, što je procijenjena vrijednost 49-postotnog gradskog udjela u APIS-u.

Grad Zagreb je pismom namjere od 18. travnja 2018. upućenim ministru državne imovine i ministru financija izrazio namjeru raspolaganja vlasništvom nad poslovnim udjelom u društvu i spremnost na prodaju poslovnog udjela Republici Hrvatskoj. Iako je Ministarstvo financija dopisom od 25. srpnja 2018. iskazalo interes za preuzimanje poslovnog udjela Grada Zagreba, prodaja nije realizirana izravno između članova Društva pa će se prodaja poslovnog udjela ponuditi javnim pozivom za prikupljanje obvezujućih ponuda – objasnili su iz Grada svoj plan, dodajući da će ipak pravo prvokupa imati država.

A da se udjeli u APIS-u rješavaju javnim pozivom, nikako se nije svidjelo HDZ-ovcima, koji su na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine tražili da se prodaja udjela u agenciji potpuno izbaci s dnevnog reda. 

– Smatramo da je APIS tvrtka od nacionalnog interesa i mora ostati u nacionalnim rukama. Tražimo da Vlada ima ekskluzivno pravo na kupnju APIS-a i ne želimo da tvrtka od takve važnosti ide u javnu ponudu – rekao je HDZ-ov Davor Filipović, dok je gradonačelnik Bandić kazao da je “sa svima s kojima je trebao razgovarati, razgovarao”, uključujući državne čelnike. Kazao je da se na prodaji gradskog udjela u APIS-u radi dvije godine i da ne želi politizirati.

– Normalno je da državna tvrtka, koja obavlja 95 posto posla preko APIS-a, ima stopostotni udio u toj tvrtki. Konzultirao sam dva ministra državne imovine, jednog ministra financija i premijera. Razgovarali smo i sinoć u 21 sat, ali to nije moj problem – rekao je Bandić, dodajući da je pet puta sastančio oko prodaje APIS-a i nije mu jasno čemu sad čuđenje oko načina njegove prodaje. Da nije u pitanju čuđenje, već činjenica da se bliže izbori, odmah su ustvrdili u oporbi, u kojoj kažu da se HDZ-ovci sad žele distancirati od Bandića.

– Odnosno, HDZ bi se sad suprotstavljao Bandiću. Ako su stvarno godinama dogovarali kako će surađivati i ako rade plan kako prodati 49 posto udjela APIS-a državi da se popuni rupa u gradskom proračunu, onda nije fer od HDZ-a da se sada na mala vrata pokušava pozicionirati kao opozicija – rekao je nezavisni Renato Petek.

Podsjetimo, za 60 milijuna kuna Grad je krajem lanjske godine prodavao nekretnine na adresi na kojoj se nalazi APIS.

Ključne riječi

Komentara 2

CR
crna.rupa
15:17 12.06.2020.

Pogledajte taj osmjeh, neprocjenjivo. Za sve drugo tu je proračun Grada Zagreba.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
07:05 12.06.2020.

Nema prodaje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije