Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udbini prsti: Ubojica švedskog premijera '86. još živi u Zagrebu

Bivši udbaš Vinko Sindičić, kojeg se drži autentičnim svjedokom, rekao je da je švedskog premijera ubio Ivo D.
18. siječnja 2011. u 07:45 83 komentara 1519 prikaza
\'za unutrasnju-osmec-03.08.2003. RIJEKA-vinko sindicic: moje su ruke ciste, imam sve dokumente snimio:goran kovacic\'
Foto: Goran Kovačić/Arhiva VL

Švedskog premijera Olofa Palmea, dok je sa suprugom šetao stockholmskim ulicama, ubio je 28. veljače 1986. ubojica beogradske Udbe Ivo D. koji je živio u Hamburgu. Ubojstvo je bilo Udbina manipulacija – trebalo je diskreditirati Nikolu Štedula, jednog od vođa emigrantskih Hrvata. Za ubojstvo je upotrijebljeno oružje koje je brodom prokrijumčareno iz SAD-a. Jugoslavenski agenti špijunirali su Palmea. Ovo su novi momenti u vezi s nikad posve razjašnjenim Palmeovim ubojstvom koje je objavio njemački časopisi “Focus” na temelju izjava bivšeg udbaša Vinka Sindičića njemačkim istražiteljima koji istražuju Udbina ubojstva u Njemačkoj.

Dosad je bilo više verzija o pozadini Palmeova ubojstva. Bile su osumnjičene različite skupine i organizacije: švedska ekstremna desnica, južnoafrička obavještajna služba, njemačka ljevičarska teroristička skupina Baader-Meinhof i ogranak Kurdske radničke stranke. Bilo je i nagađanja da je za ubojstvo odgovorna CIA zbog Palmeova protivljenja razmještaju nuklearnog oružja u Skandinaviji. Gotovo tri godine nakon ubojstva uhićen je Christer Pettersson kojega je na policijskom prepoznavanju identificirala Palmeova supruga. On je 1989. osuđen na doživotni zatvor, ali je već sljedeće godine, nakon uložene žalbe, pušten na slobodu zbog nedostatnih dokaza.

Kako bi osnažio Sindičićeve tvrdnje, “Focus” se poziva i na presudu njemačkog suda u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića, u kojoj je Sindičić okarakteriziran kao “vrijedan i autentičan” svjedok. Priča o Udbi kreće od hrvatskog emigranta Mire Barešića koji je 1971. u Švedskoj ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića. Barešić je u zatvoru, nakon što je drugi put bio izručen Švedskoj od SAD-a, ljutit vikao kako treba ubiti Palmea. Taj je glas došao do Udbe i skovan je plan kako da se ubojstvo namjesti hrvatskim emigrantima te da se na taj način politički eliminira emigracija. To nije uspjelo. Ali zato ubojica Ivo D., tvrdi “Focus”, danas živi u Zagrebu, oko Ulice grada Vukovara, i nitko mu ništa ne može!

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • hoor:

    Idu mi ti emigranti na k. Tu dođu na svoje godišnje odmore i onda mene ovdje uče što je hrvatstvo, a ni pričati hrvatski ne znaju, a ako im se prigovori, odmah sam jugo-četničko-udbaš-mason-štajaznamšto.. Iskreno žalim što ih UDBA nije sve potamanila.

  • omer:

    došlo je vrijeme da za svo zlo u ovoj jadnoj opljačkanoj hrvatskoj je kriva udba i udbaši. već20 g. jedna te ista prića, samo se zaboravlja reći da najviše udbaša ima u vladajučoj stranci.

  • anti.F.:

    Moguce da u Hrvatskoj ne znaju staje \"FOKUS\"?To vam je tjednik koji bi rado konkuririrao sa Der SPIEGEL, medjutim u vecini slucajeva pise gluposti bez resersiranja i osnove.Übrgens imate ovaj tjeda na snizenju 1 euro.