Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć

Učitelji iz Međimurja skupili novac za godišnju plaću kolege u Ugandi

Uganda
Foto: OŠ Strahoninec
10.02.2020.
u 17:33

Školarina iznosi 15.000 ugandskih šilinga ili 26 kuna po svakom od tri razdoblja školske godine. Plaća jednog učitelja iznosi pak 150.000 ugandskih šilinga ili 265 kuna mjesečno.

U međimurskoj Osnovnoj školi Strahoninec prikupili su dovoljno novca za godišnju plaću učitelja u Ugandi! Krajem ožujka prošle godine posredstvom vjeroučiteljice Marije Meštrić učiteljima OŠ Strahoninec je stigla zamolba za pomoć u zaposlenju jednog učitelja razredne nastave u St. Tereza Nursary and Primary school Nyabutooma u Ugandi.

- Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja bosansko-hrvatske provincije otvorila je 2018. godine misiju u mjestu Rushooka u Ugandi. Tu su se susrele s velikim postotkom siromašnog naroda i njegovim egzistencijalnim potrebama među kojima je i potreba obrazovanja. Zbog siromaštva mnoga djeca ne pohađaju školu ili je napuštaju jer se plaća školarina - pojašnjava M. Meštrić. Školarina iznosi 15.000 ugandskih šilinga ili 26 kuna po svakom od tri razdoblja školske godine. Plaća jednog učitelja iznosi pak 150.000 ugandskih šilinga ili 265 kuna mjesečno.

- Školska godina započinje u veljači. U planinskom selu Nyabutooma,  nastava se odvija u maloj crkvici. Prije tri godine započela je izgradnja nove škole s četiri učionice od kojih je četvrta još uvijek u izgradnji. Školska zgrada nije poput naših. Grade je od blata i pruća, sa zemljenim podom, s ili bez prozora. Nema pitke vode, skuplja se kišnica. Uvjeti školovanja su nepojmljivi i neusporedivi s našim - ističe M. Meštrić.

Kako škola ima 63 učenika s kojima radi dvoje učitelja sa završenim obrazovanjem za predškolsku dob, za prvi i drugi razred treba zaposliti još jednog učitelja. U OŠ Strahonminec nisu, veli, dvojili i prikupili su dovoljno novca za isplatu plaća učitelju za jednu cijelu nastavnu godinu.

- Naša ljudska dužnost je činiti djela milosrđa svaki dan - zaključuje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije