Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekanje optužnice

Učitelja pedofila zbog očite rupe u zakonu ne mogu ni suspendirati

'21.05.2013, Slavonski Brod - Roditelji djece koja pohadjaju osnovnu skolu u Vranovcima okupili su se ispred skole i prosvjedovali. Ogorceni su na ravnatelja, ministrastvo skolstva i pravosudje zbog c
'Ivica Galovic/PIXSELL'
23.05.2013.
u 18:28

Pobuna u Brodu - Očajni roditelji traže smjenu ravnatelja škole jer tvrde da štiti nastranog profesora. Ravnatelj kaže da su mu ruke vezane zakonskim odredbama.

– Mi roditelji spremni smo poduzeti drastične mjere ako sustav posustane i ako ravnatelj ništa ne učini. Ovom prilikom javno izjavljujem: Bude li ta pedofilčina primljena natrag u ovu školu, to će mu biti prvi i zadnji put. Riječi su to Zorkana Pavkovića, oca jedne od učenica koje su pohađale dramsku sekciju kod profesora hrvatskog jezika G. Z. (49) iz Područne OŠ Bogoslava Šuleka u Vranovcima kod Slavonskog Broda. Protiv njega Općinsko državno odvjetništvo od kraja veljače vodi istragu zbog sumnji u spolnu zloupotrebu malodobne djece i iskorištavanja djece za pornografiju. Najava da bi se osumnjičeni profesor nakon višemjesečnog bolovanja mogao vratiti na posao podigla je na noge roditelje, koji ne dopuštaju da G. Z. više ikada predaje njihovoj djeci.

Šeće i pozdravlja djecu

– Kći mi je rekla da je profesor u nekoliko navrata doslovno tjerao djecu da mijenjaju odjeću. O tome postoji snimljeni materijal koji traje više od 20 minuta i koji se nalazi u Državnom odvjetništvu – nastavlja Pavković. Dodaje kako je ljutit na cjelokupni sustav. Zbog čega tri mjeseca nakon početka istrage još nije podignuta optužnica iako postoje svi dokazi o nedjelu, pita. Ogorčen je, kaže, i zato što ravnatelj ni na koji način ne pokušava udaljiti profesora od škole i djece, nego ga umjesto toga nagrađuje bolovanjima i godišnjim odmorom.

Drugi roditelj Igor Đaković s gnušanjem konstatira kako je osumnjičeni profesor od trenutka pokretanja istrage imao sasvim dovoljno vremena pokupiti svoje stvari, otići i skriti se. Umjesto toga, on, kaže, slobodno šeće po trgovinama, maše roditeljima i pozdravlja djecu. Neki roditelji napominju kako su i godinama prije ovog slučaja dolazile prijave protiv profesora, ali škola bi, navodno, uvijek sve zataškala.

Na optužbe roditelja koji zahtijevaju njegovu ostavku ravnatelj Mato Elkaz odgovara da ima razumijevanja za njihovu ogorčenost i da je to njihovo legitimno pravo, ali da je on cijelo vrijeme postupao u skladu sa zakonom. Prema njegovim riječima, suspenzija se može izreći tek u trenutku kada Državno odvjetništvo podigne optužnicu. Nastavnik se tada udaljava s posla i za cijelo vrijeme trajanja sudskog postupka ima umanjenu plaću.

– Uz pomoć Ministarstva i njihove pravne službe, pronašli smo rješenje da, dok Državno odvjetništvo ne podigne optužnicu, nastavnika uputimo na godišnji odmor i onemogućimo mu pristup školi. Međutim, ako nastavnik bude oslobođen, ja ću morati poštovati odluku suda i primiti ga natrag u školu. Ne mogu ni zamisliti kakve će u tom slučaju biti reakcije roditelja – ističe Elkaz.

“Suspendirajte ga!”

V.d. općinskog državnog odvjetnika Egon Ljubičić kaže kako je u konkretnom slučaju do sada provedeno više od 15 dokaznih radnji. Ostalo je da se obavi još jedna dokazna radnja, pa on očekuje kako će u roku od 15 do 20 dana spis biti meritorno riješen podizanjem optužnice ili, pak, odbacivanjem kaznene prijave. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović slučaj je komentirao riječima kako “ne može vjerovati da u našim školama mogu raditi takvi profesori”.

– Tražit ću od ravnatelja da suspendira tog nastavnika! Neka kod kuće prima plaću u dijelu koji je zakonom propisan, do odluke suda – kazao je Jovanović. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić kaže kako uvjeti za suspenziju nastavnika nastupaju tek pokretanjem kaznenog postupka. Do tada škola nema mogućnosti udaljiti nastavnika radi zaštite djece. Međutim, to ne znači da mu se ne može privremeno onemogućiti neposredni rad s djecom do razrješenja slučaja, odnosno pokrenuti postupak radi otkaza ugovora o radu.

>>Prosvjed roditelja: Ne dopuštamo da se profesor vrati u školu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije