Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učinili smo sve u okviru svojih nadležnosti kako bi se poštivale i provodile odredbe Zakona

Ministarstvo hrvatskih branitelja postupilo je i po svim do sada zaprimljenim predstavkama fizičkih i pravnih osoba koje su zatražile tumačenje i pomoć u provedbi odredbe o pravu prednosti pri zapošljavanju te je u tom smislu do sada odgovoreno na 550 upita
24. travnja 2019. u 09:00 0 komentara 275 prikaza
Tomo Medved
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na tekst s naslovom “Zakon o braniteljima - mrtvo slovo na papiru” (VL, 15. travnja 2019.) primili smo sljedeće reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja kojeg potpisuje ministar Tomo Medved:

U članku se zaključuje kako se Zakon ne primjenjuje smisleno, a branitelji i članovi njihovih obitelji nisu dovoljno educirani o svojim pravima te se ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda proziva da kaže koliko je preporuka pisao kako bi se poštovao zakon koji je donesen u Saboru.
Ovakvi zaključci pretenciozni su i neutemeljeni i njima se pokušava stvoriti dojam u javnosti da Ministarstvo hrvatskih branitelja ne provodi ili ne prati provođenje Zakona koji je izradilo, odnosno kako je sam Zakon neučinkovit.

Podsjećamo kako je prednost pri zapošljavanju sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17) regulirana odredbama članaka 101., 102., 103. i 104. u kojima su detaljno određene: kategorije braniteljske i stradalničke populacije koje ostvaruju ovo pravo; državna tijela, javne ustanove, odnosno pravne osobe koje su prilikom zapošljavanja temeljem javnog natječaja, oglasa ili u postupku zapošljavanja provedenom na drugi način obvezne dati prednost pod jednakim uvjetima te postupci u slučaju povrede zakonskih odredbi.

Ističemo kako je od stupanja na snagu Zakona do danas Ministarstvo hrvatskih branitelja uputilo drugim tijelima na nadležno postupanje 187 dopisa u cilju provedbe Zakona i zakonitog postupanja u provedbi javnih natječaja, a po pojedinačnim prijavama upućena su 104 dopisa nadležnim inspekcijama. Ministarstvo hrvatskih branitelja postupilo je i po svim do sada zaprimljenim predstavkama fizičkih i pravnih osoba koje su zatražile tumačenje i pomoć u provedbi odredbe o pravu prednosti pri zapošljavanju te je u tom smislu do sada odgovoreno na 550 upita.

Zakon u članku 190. i 191. propisuje i prekršajne sankcije za sva tijela i odgovorne osobe u tijelima koje pri zapošljavanju ne provode zakonsku odredbu u svrhu ostvarivanja prednosti pri zapošljavanju. Uvrštavanjem ovih odredbi u Zakon Ministarstvo je imalo za cilj pružiti potporu svim pripadnicima braniteljske i stradalničke populacije da bi se pod jednakim uvjetima ostvarili na tržištu rada i osigurali pravo na rad i bolju egzistenciju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je u skladu s odredbama Zakona, a u svrhu očuvanja digniteta Domovinskog rata te zaštite hrvatskih branitelja, stradalnika i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, pratiti i tumačiti zakonske odredbe te reagirati na nepravilnosti. 
Zakon je na jasan i izričit način uredio koja tijela državne uprave su nadležna za provedbu njegovih odredbi pa su tako za pravno-inspekcijski nadzor nadležna inspekcijska tijela, odnosno ponovo uspostavljeni Državni inspektorat, koji je u posjedu podataka koliko je hrvatskih branitelja na temelju reagiranja Ministarstva hrvatskih branitelja i inspekcijskih tijela zaposleno, odnosno vraćeno na posao u skladu s odredbama Zakona.

Iz svega navedenog, očito je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja učinilo sve u okviru svojih nadležnosti kako bi se poštivale i provodile odredbe Zakona kojeg je izradilo.

Ovakvim neprimjerenim i proizvoljnim tvrdnjama među braniteljsko-stradalničkom populacijom stvara se pogrešna slika o (ne)djelovanju Ministarstva te se narušava ostvareno povjerenje prema instituciji koja o njima svesrdno brine.

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.