Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni odgoj

Uči se životni stil: Više vježbi, manje čvaraka

željko jovanović,škola,učenici (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/8
21.01.2013.
u 10:40

Više nema alibija... U 10 škola pilot-projekti vježbanja na poligonima, a do iduće godine sve škole moraju promijeniti jelovnike.

Iako se prvi modul Zdravstvenog odgoja “Živjeti zdravo” u dijelu škola provodi još od listopada prošle godine, Ministarstvo obrazovanja prezentiralo ga je jučer u Zagrebu, Rijeci, Koprivnici, Kastvu i Splitu. Ministar obrazovanja Željko Jovanović o programu je govorio u Osnovnoj školi Milana Brozovića u Kastvu, a suautorica prvog modula i supruga premijera dr. Sanja Musić Milanović djeci se obratila u zagrebačkoj OŠ Matije Gupca. Iako nije bio tema prezentacije, ministar Jovanović prokomentirao je da je “galama o 4. modulu (spolnom odgoju) možda i dobrodošla jer će potaknuti roditelje da razgovaraju s djecom”.

Brošure i CD-i za pomoć

Nakon odgledanog dječjeg igrokaza o zdravoj ishrani, Jovanović je naglasio kako je to dobar primjer kakav zdravstveni odgoj žele, nije zamišljen u formi klasičnih predavanja ex katedra, već kao parlaonica, u kojoj će se s djecom što više razgovarati.

– Cilj je zdravstvenog odgoja da o onome o čemu djeca uče u školi razgovaraju s roditeljima – rekao je Jovanović.

Jedna od autorica modula “Živjeti zdravo” Sanja Musić Milanović naglasila je važnost svakodnevne tjelovježbe, ali i pravilne prehrane. Skupina učenika od četvrtog do osmog razreda s učiteljem Markom Korbarom izvela je sedmominutnu vježbu koja je snimljena i na CD-u i koja će se kao pomoćni materijal učiteljima distribuirati po školama. Vježbe su tiskane i na plakatu, a učiteljima je osigurana i brošura. Te vježbe djeca trebaju izvoditi svakodnevno. U deset škola počinje i pilot-projekt poligonskog vježbanja – s igračkama, i na malom prostoru. To je važno za škole koje nemaju sportske dvorane jer s poligonom djeca mogu vježbati u učionici, a nakon toga igračke stanu u kufer i pospreme se – kazala je Musić Milanović.

– Mijenjamo i školske jelovnike. Sada se djeci sugerira da svakodnevno trebaju pojesti nešto slatko, što nije dobro. Vrh prehrambene piramide će se promijeniti, bit će više voća i povrća, a manje šećera – kazala je. Te se promjene počinju odmah primjenjivati, bez iznimaka bi trebale zaživjeti dogodine.

Đaci 4. b razreda OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku prvi su istočnoj Hrvatskoj ustali sa svojih stolaca i 10 minuta vježbali u učionici.

Automatima odzvonilo

– Nema više alibija da nema uvjeta i dvorana za vježbanje u razrednoj nastavi. Vježbe se mogu izvesti kada, primjerice, pod satom matematike padne koncentracija – objasnio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

– U Slavoniji su dosta zastupljene tradicijske namirnice. To ne znači da djeca ne smiju jesti čvarke i kulen, ali ih treba dozirati, uz veće količine voća i povrća – kazao je Filipović.

Alarmantno je da smo četvrti u Europi po pretilosti djece, s visokih 20 posto. Sedam posto ih je debelo. Iz škola se izbacuju i automati s gaziranim pićima te neadekvatnim slatkišima.

– Cilj je ovog programa od djece stvoriti građane kojima će zdravlje i higijena postati životni stil – istaknula je Ivana Kalogjera, glavna savjetnica ministra Jovanovića, koja je splitskoj OŠ Sućidar predstavila modul “Živjeti zdravo”. U Koprivnici u OŠ „Đuro Ester“ program je prezentirala Ankica Nježić, pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje.

>> Vatikan od Crkve traži da s državom hitno prekine rat

Komentara 206

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
15:21 21.01.2013.

Evo, o tome se radi. Supruga predsjednika vlade Zorana Milanovića, Sanja Musić Milanović je promicatelj ovog "zdravstvenog" preodgoja kojeg buldožerskim metodama gura ministar Jovanović. U tom grmu leži zec. U bilo kojim drugim okolnostima takav ministar već odavno bio bi bivši

DR
drugPlenky
15:24 21.01.2013.

Inače tempo nezaposlenosti je ušao u galopirajuću fazu. Više nije riječ o 500 otpuštenih dnevno. Samo danas a nije kraj radnog dana bez posla je ostalo 1200 naših prijatelja i susjeda. Da povežem s ovim člankom. Drugarica Milanović Musić bi trebala posjetiti njihove obitelji i objasniti što njen muž radi zadnju godinu dana . To ti meni kaži

Avatar WindFucker
WindFucker
15:47 21.01.2013.

Nisu krediti valjda u CHF...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije