Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učenici u školi prijavili zaštopanu WC školjku, domar u njoj otkrio zmiju

S dolaskom hladnijih dana zmije idu tamo gdje im je ugodno i toplo, a u odvodnim cijevima one osjećaju toplinu, kažu zmijolovci Lađarević i Karamazan
28. rujna 2020. u 22:29 8 komentara 28089 prikaza
Foto: Privatna arhiva
Pogledajte galeriju 1/3

Vrlo neugodna situacija sa zmijom dogodila se ovih dana u jednoj osnovnoj školi u Slavoniji. Naime, učenici su se požalili da je WC školjka zaštopana i da voda ne otječe. Kada je domar skinuo WC školjku, imao je što vidjeti. U odvodnoj cijevi sklupčala se velika zmijurina! U pomoć su pozvali udrugu Zmijolovac iz Slavonskog Broda, čiji su članovi Vlado Lađarević i Darko Karamazan uhvatili i uklonili neželjenog gmaza.

'SVE JE BILO KRVAVO' Obavljao nuždu, a onda je osjetio snažan bol: Pogledao sam u toalet i vidio zmiju

- Poziv iz škole bio je vrlo neuobičajen. Došli smo navečer oko 22 sata, oni su bili spremni otvoriti školu u bilo koje vrijeme samo da se riješe zmije, a znali su za nas jer su i prošle godine imali sličan problem koji smo im riješili. Pronašli smo bjelicu dugu oko metar i pol - kaže Lađarević.

Nakon što su je ulovili, zmijolovci su zmiju odnijeli u njezino prirodno stanište u neuređeno i šikarom obraslo državno zemljište i pustili je. O tome su izvijestili nadležnu županijsku ustanovu te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Međutim, tu nije kraj problemima u ovoj školi, upozoravaju zmijolovci, s obzirom na to da im kroz kanalizaciju i dalje dolaze zmije. S dolaskom hladnijih dana zmije idu tamo gdje im je ugodno i toplo, a u odvodnim cijevima one osjećaju toplinu.

1 / 3

- Sigurno je da ondje ima još zmija. Takva situacija nije ugodna ni za koga, a pogotovo ne za djecu. Već je dokazano da zmija u nekim slučajevima može čak i izaći iz WC školjke - upozorava Lađarević.

Iz udruge su izvijestili školu kako oni jesu dio rješenja, ali ne trajno. Ističu kako oni mogu doći, uhvatiti zmiju i dislocirati je, ali ne mogu ih sve pohvatati jer je, kažu, očito da one dolaze kroz kanalizaciju.

- Problem će dalje morati rješavati oni koju su nadležni za održavanje sustava kanalizacije i odvodnje. Mi tu više ne možemo postupati, osim u slučaju da neka zmija izađe na površinu pa nas ponovno pozovu - rekao je Darko Karamazan.

Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac osnovana je u listopadu prošle godine. Uz Lađarevića i Karamazana, imaju još tridesetak članova koji još nisu obučeni za samostalno hvatanje zmija, ali nastojat će i to učiniti kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve pozive. Doduše, zasad to nisu obvezni, jer još uvijek nisu dobili sredstva od jedinica lokalne samouprave koje bi im po zakonu trebale izaći u susret. Stoga brodski zmijolovci ovaj važan posao rade volonterski i kad imaju vremena.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Kovid:

    Naliti 2 litre klora i nema ih ni blizu

  • Asparagus:

    Zmiju su pustili u neuređeno i šikarom obraslo državno zemljište. Sasvim logično.

  • prcko.vita:

    Sramota, školstvo, zdravstvo, sudstvo, svi stupovi jedne zdrave države su nam pokradeni i uništeni, a narod nema snage da ustane i rastjera mafiju. Tužno i žalosno. Ja svoju djecu nebi pustila više u tu školu.