Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar šuti

Učenici Šumarske i drvodjeljske škole prebačeni protuzakonito?

'05.10.2012., Karlovac - Roditelji i Sumarska skola apeliraju na ministra Jovanovica da djecu, koja su pet tjedana isla na nastavu, ne ispise, bez obzira na manji broj bodova. Photo: Kristina Stedul F
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
20.01.2013.
u 11:25

Iz trogodišnjih, u čeverogodišnje programe zasad je prebačeno šesnaest učenika. Ostali pišu molbe da ostvare isto

Iako su upisi u srednje škole već odavno završili, u karlovačkoj Šumarskoj i drvodjeljskoj ‘preslagivanja’ još traju. Ne stišavaju se reakcije nakon nedavne odluke Nastavničkog vijeća da se za 16 učenika dozvoli prebacivanje iz trogodišnjeg u četverogodišnje programe.

Dva smjera u polugodištu

Riječ je o dijelu onih, koji su se nakon šest tjedana nastave, odlukom ministra, iz četverogodišnjih morali prebaciti u trogodišnje razrede, jer nisu imali dovoljno bodova. Zakon o obrazovanju dozvoljava promjenu upisnog programa, ali uz uvjete. S

toga se svi pitaju kako ti isti učenici sada zadovoljavaju uvjete, a ranije nisu. Isto tako, ukoliko je odluka o prebacivanju valjana, koja je onda odgovornost karlovačkih ravnatelja, koji su dopustili upis učenika u preostala slobodna mjesta.

Na ta pitanja još čekamo odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Međutim, reagirali su odmah kada je trebalo razriješiti dužnosti prvog čovjeka Prirodoslovne škole Karlovac Damira Jakšića. Ravnatelj Šumarske i drvodjeljske škole Robert Erdeljac potom je podnio ostavku i tako izbjegao smjenu. No, kada je ponovno izabran, ministar to nije želio potvrditi, pa je raspisan novi natječaj.

Novčane kazne, ne smjena

Od početka slučaju svi se slažu da je učenike, bez obzira na bodove, trebalo ostaviti u zanimanjima, koje su upisali. Na njihovu radost to se na kraju i dogodilo, iako su u jednom polugodištu promijenili čak dva smjera. No, mnogi se pitaju je li trebalo takvo ‘treniranje strogoće’ kada ovaj slučaj pokazuje da bodovi i nisu presudni. Sada i preostali učenici pišu molbe da ih se prebaci.

 – Činjenica je da su ravnatelji napravili propust, ali svi se pitamo je li ministrova mjera morala biti tako rigorozna. Kako i stoji u Zakonu, ravnatelje i ustanovu trebalo je novčano kazniti.

Kada se dogodio slučaj najprije sa Prirodoslovnom školom pisali smo i Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu gospodarstva. Smatrali smo da je važno da se učenici upišu u razred poljoprivrednih tehničara, s obzirom da je ta grana važna za Hrvatsku – upozorava voditelj Odjela srednjoškolskih ravnatelja Karlovačke županije Mile Lulić.

  Dodaje da to nije prihvaćeno, ali morat će se mijenjati bodovni pragovi.

 – Ne može jednaki prag biti za strojarske ili poljoprivredne i neke druge tehničare – upozorava Lulić.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KR
kromiki
12:28 20.01.2013.

Ma koja škola !!! Smijeh a ne škola - od samog osnivanja !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije