Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učenici OŠ Pujanke dužni prisustvovati misi

Posebno grubi prekršaj je navođenje obaveze pohađanja mise zaposlenicima i učenicima, čime se ozbiljno krši njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti
21. listopada 2013. u 09:17 0 komentara 700 prikaza
pujanke
Foto: Screenshot

Građanska inicijativa "Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku", udruga Protagora i udruga David poslali su otvoreno pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zbog obavijesti da su svi učenici Osnovne škole Pujanke u Splitu dužni odlaziti na misu sa svojim razrednicima.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Obraćamo vam se povodom nedavnih zbivanja u Osnovnoj školi Pujanke u Splitu. Na web stranicama navedene škole pojavila se obavijest da se dana 18. 10. 2013. organizira misa kojoj su dužni prisustvovati svi učenici sa svojim razrednicima. Takva praksa ozbiljno je kršenje Ustava i zakona Republike Hrvatske, kao i međunarodnih konvencija o pravima djeteta kojih je Republika Hrvatska potpisnik. Nedopustivo je da u zemlji, u kojoj bi sve vjerske zajednice trebale biti ravnopravne i odvojene od države, jedna državna škola u vrijeme predviđeno za nastavu organizira i svojim službenim komunikacijskim kanalima promiče vjerske svetkovine (pogotovo ako tu privilegiju uživa samo jedna vjerska zajednica). Posebno grubi prekršaj je navođenje obaveze pohađanja mise zaposlenicima i učenicima, čime se ozbiljno krši njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti. Prema medijskim izvještajima ravnatelj škole Pujanke Boris Vidović upoznat je sa slučajem te ga ocjenjuje kao tek "izdvojenu nenamjernu pogrešku jedne učiteljice koja ne zaslužuje nikakve posebne sankcije".

U njegove navode vrlo nam je teško povjerovati jer se već letimičnim pregledom web stranice škole može pronaći obavijest od 13. 3. 2013. u kojoj se isto tako navodi da se organizira misa kojoj su svi učenici i njihovi razrednici obavezni prisustvovati, da se u tu svrhu skraćuje redovna nastava i da je za učenike sedmih i osmih razreda, koji još gostuju u Osnovnoj školi Pojišan, organiziran autobus u 10.10 s Pojišana. O ponavljanju sličnih događaja svjedoče nam i bivši učenici ove škole. Organizacija autobusnog prijevoza nikako ne može biti omaška jedne učiteljice pri uređivanju oglasne ploče. Ovakvi prekršaji protiv principa sekularnosti, ravnopravnosti i svjetonazorskih sloboda građana toliko su učestali da se u nekim državnim ustanovama mogu smatrati uobičajenom praksom. Krajnje je vrijeme da ih prestanemo tretirati tek kao trivijalne prijestupe koji u najboljem slučaju završe pro forma isprikom nadležnih te da ih nadležni organi počnu ozbiljno sankcionirati kao ono što jesu - teške povrede temeljnih Ustavnih i demokratskih vrijednosti našeg društva i ozbiljno kršenje prava hrvatskih građana. Nije teško pretpostaviti što bi se dogodilo kada bi se, primjerice, saznalo da državna škola u vrijeme nastave redovito zahtijeva obavezno prisustvovanje svih učenika i razrednika vjerskoj svetkovini neke druge vjerske zajednice, primjerice pravoslavne ili pak sljedbe poput Hare Krišne.

Odgovorni bi u najmanju ruku bili po kratkom postupku smijenjeni. Stoga vas pozivamo: ne dopustite da ovo ostane samo još jedan primjer nepravednog privilegiranja Katoličke crkve u našoj državi, jer iz prakse ispada kako u odnosima države prema Katoličkoj crkvi vrijede neki drugi kriteriji od onih koji vrijede u odnosima prema svima drugima. Zahtijevamo da primjerenim sankcijama svih odgovornih pošaljete jasnu poruku kako se princip sekularnosti, kao i vjerske i svjetonazorske slobode građana, posebno djece, u ovoj zemlji moraju strogo poštovati."

>> Učenici u Pujankama od petka ponovno u školskim klupama

 

Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
Renault Zoe
ELEKTRIČNA AVANTURA
Tko ga nije vozio, ne zna što propušta: 'Odradili smo izlet po Hrvatskoj s električnim Renaultom'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.