Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen u petak

Učenici odbijen pristup školi jer je bila odjevena u abaju: Otac ravnatelju prijetio ubojstvom

Francuska će zabraniti muslimansku abaju u školama
Foto: Apaydin Alain/ABACA/ABACA
1/3
08.09.2023.
u 18:47

Muškarac je najprije stavljen u pritvor u Clermont-Ferrandu u petak, a potom je pušten i sudit će mu se krajem listopada za kazneno djelo "prijetnje s ciljem zastrašivanja osobe odgovorne za izvršavanje javne službe"

Francuski sud pozabavit će se krajem listopada slučajem oca uhićenog u petak u središnjoj Francuskoj nakon što je prijetio ubojstvom ravnatelju koji je odbio pristup srednjoj školi njegovoj kćeri odjevenoj u abaju, odjevni predmet zabranjen u školama u ime sekularizma. Taj je muškarac najprije stavljen u pritvor u Clermont-Ferrandu u petak, a potom je pušten i sudit će mu se krajem listopada za kazneno djelo "prijetnje s ciljem zastrašivanja osobe odgovorne za izvršavanje javne službe", rekla je tužiteljica u tom gradu.

Pojasnila je da je muškarac navodno prijetio da će ravnatelju prerezati grkljan, kazala je Dominique Puechmaille. Najviši sud u Francuskoj odobrio je nedavno uvođenje zabrane nošenja muslimanskih ogrtača abaja u školama. Ministar obrazovanja Gabriel Attal je uoči početka nove školske godine zabranio ne samo abaje nego i sličnu odjeću koju nose muškarci.

VEZANI ČLANCI:

Odluku je utemeljio na zabrani isticanja vjerskih simbola u školama u Francuskoj koja njeguje sekularizam, strogu odvojenost crkve i države. Najnoviji slučaj dogodilo se u četvrtak ujutro. Učenica srednje škole odjevena u abaju pojavila se u srednjoj školi Ambroise-Brugière u Clermont-Ferrandu, pa joj je odbijen ulazak u ustanovu nakon što je odbila skinuti je. Nešto kasnije, njezin otac nazvao je školu i uputio prijetnje smrću.

- To su iznimno šokantne prijetnje - rekao je ministar obrazovanja, rekavši da će ravnatelj imati "stalnu potporu u smislu sigurnosti: nacionalna policija bit će uz njega", kao i pravnu potporu. Prijetnje smrću obrazovanom kadru ozbiljno se uzimaju u Francuskoj nakon ubojstva krajem 2020. profesora povijest i geografije Samuel Patyja kojega je ubio čečenski džihadist (18) koji mu je zamjerio što je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda.

VIDEO Tragedija u Zagrebu: Kamion naletio na dijete, preminulo je

Ključne riječi

Komentara 3

AR
Archangel711
19:13 08.09.2023.

Gonite se vi i vaša religija u pustinju iz koje ste ispuzali

LU
Lukanda
22:52 08.09.2023.

Neka se vrate u države u kojima je to dozvoljeno i problem riješen

VI
Vizigotivandali
22:39 08.09.2023.

Gospodin nakon suđenja nek se javi Kajtaziju treba zauzet još jedno selo u Međimurju radi pljaćke domicilnog stanovništva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije