Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dualni model obrazovanja

Učenici na praksi mogu zaraditi 80 posto plaće koju ima i radnik

27.04.2012., Sibenik - U sibenskoj srednjoj strukovnoj skoli odrzava se drzavno natjecanje ucenika frizera. Sudjeluju sve srednje strukovne skole iz Hrvatske a domacin natjecanja je strukovna skola iz Sibenika. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
17.11.2015.
u 22:27

O novoj strukovnoj školi, koja bi trebala zaživjeti postupno, danas će razgovarati predstavnici HGK i voditelj reforme dr. Boris Jokić

Bez obzira na to hoće li reforma obrazovanja koju vode prof. dr. Neven Budak i dr. Boris Jokić u cijelosti zaživjeti, o čemu će odlučivati nova prosvjetna vlast, već je sada potpuno sigurno da će srednje strukovne škole doživjeti značajne promjene i ubuduće mlade ljude neće školovati za burze rada, nego za tržište. Članovi Jokićeva reformskog tima te stručnjaci Gospodarske komore odvojeno su došli do zaključka da se obrazovanje u strukovnim školama mora temeljiti na učenju na radnom mjestu i da praktični dio mora obuhvaćati od 20 do 80 posto nastave.

Dualni model

Takav, dualni model obrazovanja u strukovnim školama već godinama provode Njemačka i Austrija, a u njemu ključnu ulogu imaju njihove gospodarske i obrtničke komore. Delegacija Hrvatske gospodarske komore provela je u Austriji nekoliko dana obilazeći njihove strukovne centre i tvrtke koje u njima školuju svoje buduće zaposlenike. Praktični rad učenicima je plaćen od 500 eura u prvoj godini obrazovanja pa do čak 950 eura u zadnjoj godini školovanja. Praksa bi se plaćala i našim učenicima, a iznos bi se povećavao iz razreda u razred tako da bi u zadnjoj godini obrazovanja dobivali 70-80 posto plaće radnika na tom radnom mjestu.

Austrijske tvrtke, kad znaju da im za tri ili četiri godine jedan dio radnika odlazi u mirovinu, odmah sklapaju ugovore s učenicima koje obrazuju za sebe, odnosno koji će nakon završetka škole kod njih početi s radom. Zbog stanja naših tvrtki teško je nešto tako uskoro očekivati kod nas, no u HGK tvrde da će prve godine takvog modela obrazovanja u strukovnim školama financirati novcem iz fondova EU. Ove godine takav model uvela je i Slovačka pa će Hrvatska, kaže potpredsjednik HGK Želimir Kramarić, i od nje učiti kako izbjeći neke probleme.

Suradnjom do kvalitete

– Pokušat ćemo u sljedećoj školskoj godini upisati jedan do dva razreda po dualnom modelu u svakoj županiji, i to u onim područjima gdje budu postojale tvrtke voljne zaposliti učenike. Tek kad uspijemo postupno ćemo razvijati projekt – kaže Kramarić dodajući da je nužna suradnja s Ministarstvom obrazovanja zbog čega su njihove predstavnike vodili u Austriju.

I voditelj reforme obrazovanja dr. Boris Jokić ističe važnost suradnje gospodarstva i sustava obrazovanja jer jedino tako, kaže, promjena može biti kvalitetna. A o tome odakle i kada treba krenuti stručnjaci HGK danas će razgovarati s Jokićem i njegovim timom. U svakom slučaju nova strukovna škola, kad zaživi, morala bi mladima osigurati radna mjesta. – Dualni sustav obrazovanja nije ništa drugo nego jednostavan i transparentan sustav usklađivanja obrazovnih programa i kvota s potrebama tržišta rada. Poslodavci osposobljavaju onoliko učenika koliko će im trebati – zaključuje Kramarić.

>>Ukida se opći uspjeh, prva dva razreda osnovnih škola bez brojčanih ocjena

>>Sve se mijenja osim hrvatskog, stranog jezika, matematike i etike ili vjeronauka

Komentara 2

AR
Archangel711
07:19 18.11.2015.

To bi bilo pošteno,ja dok sam imao praksu nas 4 praktikanta +majstor smo održavzali cijelu firmu u pogonu bez jedne lipe ikad plačene a nacrnčili smo se ko mazge,jedino je bilo super što je majstor bio čovjek pa je svovo znanje prenio na nas a kad smo završili školu gazda nas je doslovno otjerao

BJ
Bjelovar112
08:14 18.11.2015.

danas se učenike na praksi u firmama koristi kao besplatnu radnu snagu za čišćenje i skoro ništa ih se ne uči raditi . Čast izuzecima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije