Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lidrano 2011 U kopri

Učenici na Lidranu nadmašili sami sebe u glumi, pisanju, recitiranju

Lidrano
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
23.02.2011.
u 10:00

Emu Bovary u 21. stoljeću skinuli Koprivničanci, Novigraci govorili o Facebooku, a narječjem nasmijali Molvarci

– Tekst je kao otisak prsta, za svakog je poseban. Svi mogu pisati o nekoj temi, no samo rijetki svoje djelo znaju uzdići na razinu literarnog uratka. Kao kad se juhi doda začin koji ju čini posebnom – rekla je književnica Božica Jelušić, na Županijskom susretu Lidrano 2011, održanom jučer u koprivničkom Domoljubu.

Suze i smijeh

Na pozornici su se redali osnovnoškolci i srednjoškolci, čitali su svoje radove, recitirali, igrali prave male predstave, plakali, tugovali, polemizirali, smijali se i tako dva sata zabavljali mnogobrojnu publiku.

Žiriju je od jake konkurencije bilo teško izabrati najbolje, koji će sudjelovati na državnoj smotri.

Nastupom su oduševili mali Molvarci, s predstavom Igramo se mora.

Svojim su narječjem dobro nasmijali publiku, a ujedno su pozivali na mir, igru i ljubav pa su svojom simpatičnošću i glumačkim talentom, odabrani kao jedni od pobjednika. Dalje ide i dramsko-recitatorska grupa iz OŠ Blaža Mađera u Novigradu Podravskom, s Pričom o prijateljstvu, ljubavi i svemogućem fejsu.

– Tekst smo napisali sami, a željeli smo problematizirati internet stranicu Facebook te istaknuti njegove dobre i loše strane – kazao je Leon Jakopović, za kojim na predstavi cure uzdišu i komentiraju mu slike na fejsu.

Od srednjoškolaca, na smotru idu polaznici Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice, odličnim tekstom Katarine Rodek – Ema Bovary u 21. stoljeću. Iako nisu odabrani među najbolje, publiku su raznježile dvije mačke Nikolina Pobi i Mihael Vugrin iz koprivničke OŠ Braće Radić. Pričom Mačja posla vješto su prikazali zavođenje mačaka. U pojedinačnim nastupima, pobjedu je odnio prvašić Luka Jakopec, također iz škole Braće Radić, s recitacijom pjesme Junak. Publiku je nasmijao predstavljajući sebe kao junaka koji se ne boji ničega, osim mame, tate, mačka. Iz koprivničke gimnazije F. Galović, najbolja je bila Ema Ormanec s pjesmom Frana Galovića, Pod breskvami.

Priče i novinarstvo

U kategoriji literarnih radova, predložena je Moja priča, Eme Husinec iz OŠ Ljudevita Modeca Križevci, Noć od papira, Martine Čavlović iz OŠ I. L. Croata Kalinovac i Mojemu anđeleku, Jelene Vujković iz OŠ Molve. Odabran je tekst Stranac ili prijatelj. Ti biraš, Maše Virag iz Gimnazije F. Galović i Vreme, Katarine Janči iz strukovne škole Đurđevac.

Najbolji su novinarski radovi Dabar Luke Šantića iz OŠ Petar Orehovec, Lipa Matije Jagara iz OŠ B. Mađer iz N. Podravskog i Žućo Mirne Vergent iz koprivničke gimnazije. Najbolji je školski list Klinček, OŠ Sv. Petar Orehovec, Izvor, OŠ Lj. Modec Križevci i Franzine Gimnazije F. Galović. Tu je i radioemisija Juha od bundeve OŠ Kloštar Podravski i dokumentarni film OŠ F. V. Šignjara u Virju.

Ključne riječi

Komentara 1

ZV
zvjerac
02:24 07.03.2011.

Ema Ormanec je učenica đurđevačke, a ne koprivničke gimnazije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije