Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napredna škola

Učenici kamerom iz Daruvara snimali Mount Everest i Nil

Mount Everest
Foto: PA/Pixsell
1/2
16.11.2013.
u 18:15

Tehnička škola Daruvara uključila se u svjetski projekt Sally Raid EarthKAM. Bilo je oblačno nad Hrvatskom, pa su kamerom Međunarodne svemirske stanice fotografirali druge znamenitosti na planetu

Učenici i nastavnici Tehničke škole iz Daruvara nerijetko su sudionici brojnih međunarodnih radionica, projekata, edukacija i programa. Posljednji takav dovršili su u ponoć.

Naime, sudjelovali su u trodnevnom projektu fondacije Sally Raid EarthKAM, koji sponzorira američka NASA. U okviru njega su koristeći kameru Međunarodne svemirske stanice snimali fotografije Zemlje.

-Školu je na projekt prijavila nastavnica Dunja Županić, ujedno članica daruvarskog Astronomskog društva Kumova slama - pojašnjava ravnateljica škole Sanja Klubička. Naime, nakon što je obaviještena o projektu i prijavila školu, dostavljeno je 250 kodova za pristup kameri, kojima je bilo moguće snimiti isto toliko fotografija Zemlje.

-Ispočetka nam je namjera bila snimiti područje Daruvara i Hrvatske, no u tomu nas je spriječilo posljednjih dana oblačno vrijeme nad našim krajem. Stoga su učenici snimili brojne fotografije značajnih mjesta na Zemlji poput Mount Everesta, tropskih otoka, delte Nila, Taj Mahala, Viktorijinih slapova i drugih znamenitosti - kaže D. Županić. Kako svemirska stanica ima određenu orbitu, putem računalne aplikacije morali su dva sata unaprijed unijeti koordinate mjesta koje žele snimiti. Među svim snimljenim fotografijama bit će odabrane one najbolje, te će osim njihove demonstracije u školi, na proljeće biti priređena posebna izložba u okviru već poznate manifestacije AD Kumove slame „10 dana astronomije u Daruvaru“.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije