Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni odgoj

Učenici do četvrtog razreda o zdravlju i higijeni će učiti u praksi

jovanović, obrazovanje (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
27.08.2012.
u 15:48

Zdravstveni odgoj neće biti poseban predmet već će biti integriran u prirodu i društvo, tjelesnu i zdravstvenu kulturu, psihologiju i bilologiju te će se obrađivati na još dvanaest sati razredne nastave.

Prvog dana školske godine počinje zdravstveni odgoj u osnovnim i srednjim školama, a koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za medije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Učenici do četvrtog razreda o zdravlju i higijeni će učiti u praksi - prvi sat će obavljati tjelovježbu, prati ruke, jesti i razgovarati, oprati zube i tek onda krenuti s učenjem. Zdravstveni odgoj neće biti poseban predmet već će biti integriran u prirodu i društvo, tjelesnu i zdravstvenu kulturu, psihologiju i bilologiju te će se obrađivati na još dvanaest sati razredne nastave. Kroz edukaciju učenici će učiti kako živjeti zdravo, o prevenciji ovisnosti i nasilja te o spolnoj/rodnoj ravnopravnosti i spolno odgovornom ponašanju.

Kristina Pavlović iz udruge GROZD prigovorila je da se programom, misleći na spolni dio odgoja, zadire u ustavno pravo roditelja na odgoj djece ovisno o svjetonazoru koji roditelj zastupa.

- Program je formiran na znanstvenim principima. Pogled na svijet, bilo religiozan ili politički, nešto je za po doma, a ovo je složeno na znanstvenim principima. Svatko ima pravo na svoj pogled na svijet, a najgore je kad nekoga na nešto nagovarate. Ovo nije nagovaranje već znanstvene činjenice. Kad se radi o spolno odgovornom ponašanju, onda se mladima govori da postoji apstinencija koju zagovara religija i da postoji upotreba kondoma koju zagovara medicinska struka kao nešto što je preporučljivo. Ni jednom riječju se ne kaže – ovo je dobro, a ovo je loše. Stvar je izbora tko će što konzumirati, ali se pruža informacija  – kazao je Dubravko Lepušić, član povjerenstva koji je radio na zdravstvenom programu.

Komentara 7

MS
mare_split
21:39 27.08.2012.

Ne može se reći da je Joca 'prolupao', jer ovakvu podvalu, prema kojoj je u 'zdravlje i higijenu' - UBAČENO - učenje, a to je zapravo silovanje djece, o RODNOSTI (nadam se da ne trebam kazivati što je to!) ... i još puno toga što ima veze sa seksualnim nastranostima - može učiniti samo PERFEKTNO bolestan um! ... Jad ove podvale, koja se podmeće kao - 'demokracija' i 'pravo' na znanje i i na informiranost (učenika) obična je Sodoma (sabor?) i Gomora (predsjednički 'dvori'?) ... što ovu zemljicu/državicu uvodi u 'svijet ludila' ... među novcem i bahatošću - izludjele - 'moderne nacije' ...! Sramota je da se je bilo tko u RH mogao postaviti IZNAD PRAVA roditelja i njihove djece! ... Što očekivati ... Samo još više razvrata,. kriminala, ... umne i moralne bijede ... jer takvi nas - 'vode'! BRIŠI Admine ... no stranica s ovim komentarom je skinuta u 'surce kodu' kog šaljem prijatelju da te počasti na svom Site-u!

MS
mare_split
21:42 27.08.2012.

Adminu "... da te počasti na svom Site-u".... ukoliko moj komentar bude izbrisan!

Avatar oto1
oto1
11:10 28.08.2012.

sve vise otkrivamo nase znanje i kulturu, vjerujem da od ovih kriticara neki peru ruke ili zube jedanput tjedno i to ako,? o ostalim da i negovorimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije