Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LINIĆEVA MISIJA

Ubuduće će vam za dug uzimati samo trećinu plaće i ni kunu više!

Slavko Linić portal (1)
Patrik Macek/PIXSELL
25.02.2013.
u 18:00

Ovom odlukom zaustavili smo građane koji su potpisivali svašta i banke koje su to zloupotrebljavale, rekao je Linić

Približno 14 tisuća umirovljenika kojima je gotovo cijela mirovina odlazila na prisilnu otplatu kredita uskoro će raspolagati s dvije trećine mirovine, a dug koji je pod ovrhom naplaćivat će se samo od trećine mirovine. Ne postoje podaci koliko se zaposlenih našlo u takvoj situaciji koju je u njihovu korist presjeklo Ministarstvo financija, ali procjenjuje se da je riječ o desecima tisuća ljudi.

Učinak već u ožujku

Riječ je o građanima koji su prije 17. lipnja 2008. godine kod javnih bilježnika potpisivali suglasnosti da im banke mogu plijeniti sva primanja. Zakon je tada, kao i sada, dopuštao bankama da prisilno sjedaju na samo trećinu plaće, no one su tu zakonsku odredbu zaobilazile tako što su od klijenata tražile da se potpisom kod bilježnika suglase s oduzimanjem većeg iznosa.

U lipnju 2008. godine potpisivanje takvih suglasnosti zabranjeno je i od tada se ovrha može provoditi samo na iznos primanja koji je veći od dvije trećine prosječne plaće u državi (trenutačno je to 3605 kuna za one koji zarađuju prosječnu plaću i više od toga), odnosno dvije trećine primanja za one koji primaju manje od prosjeka. Suglasnosti dane prije 17. lipnja 2008. primjenjivale su se sve do sada. Stranka hrvatskih umirovljenika tvrdi da među umirovljenicima ima 14 tisuća potpisnika kojima se obustavlja ukupno 31 milijun kuna mjesečno ili prosječno 2200 kuna po korisniku.

Fond mirovinskog osiguranja dobio je potkraj tjedna nalog da ovrhu nad njihovim mirovinama uskladi s novim tumačenjem iz Ministarstva financija. U Zavodu za mirovinsko osiguranje ne mogu procijeniti koliko će trajati taj posao i hoće li se brisanje starih suglasnosti osjetiti već na mirovinama koje će biti isplaćene u ožujku. Sudeći prema iskustvu naše čitateljice, utvrđivanje novog iznosa ovrhe moglo bi potrajati.

– Četrnaest dana hodam u Tvrtkovu i još ništa nisam riješila. Prvo su mi rekli da pravilnik ne može pobiti zakon i to je trajalo dva tjedna. Nekidan su mi rekli da nemaju službeno tumačenje, a poslije da podnesem zahtjev – žali se naša čitateljica.

Reguliranje statusa u Fini

Tumačenje je ipak stiglo i prema njemu će HZMO automatski prilagoditi ovrhe na umirovljeničkim računima bez dodatnih zahtjeva korisnika. Zaposleni koji su potpisivali takve izjave morat će svoj status regulirati kod poslodavaca ili pak u Fini, ako su među 240 tisuća građana kojima je blokiran račun.

– Ovom odlukom zaustavili smo građane, koji su potpisivali svašta, i banke, koje su to zloupotrebljavale. Dio primanja građanima mora ostati za život – prokomentirao je ministar financija Slavko Linić. Banke zasad ne osporavaju pravnu valjanost posljednjeg Linićeva tumačenja.

>> Linić: Bankari će rat koji su počeli morati završiti

>> Banke Liniću: Kakav rat, podržali smo ograničenje minusa

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Jorge
Jorge
18:54 25.02.2013.

Hm, zaborivio je da nam već uzima četvrtinu od svega što zaradino.

KR
krka
18:36 25.02.2013.

Liniću, OK ! No, ja tebe pitam tko će kontrolirati zaduživanje Vlade i kriterije po kojima se zadužujete? Moraš nam odgovoriti jer mi vračamo dugove koje ti radiš da bi se održali na vlasti, a ne ulažete ništa za boljitak građana. Vaš posao u zadnjih 15 mjeseci je 70.000 novopridošlih na HZZ, ugašene tisuće obrta i tvornica, favoriziranje uvoznoga lobija, gašenje domaće proizvodnje. Zar nije sramota da mi ne proizvodimo, a država puna uvozne hrane i ostalih proizvoda. Vlada je ekspozitura Todorića, Tedeshija ..i ostalih Hr. ''poduzetnika'' i ono imaju kontrolu nad Vama, a ne obratno kako to i jeste u uljuđenim državama!

KU
kukuriku
18:08 25.02.2013.

Linic´je pun samilosti , prema svorc-gradjanima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije