Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA RASTAVE

Ubrzano crkveno poništenje braka, jedini je sudac – biskup

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
09.09.2015.
u 16:45

Nova je "pravila" papa predstavio uoči sinode o obitelji, koja se održava u listopadu

Papa Franjo pojednostavio je crkveno poništenje braka otklonivši obveznu dvostupanjsku odluku i davši biskupu pravo presude. Jedini sudac je dijecezanski biskup. Ta reforma priznavanja rastave braka velika je promjena.

Ukida se drugi stupanj

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vatikanu predstavljena su dva papina pisma u obliku "motu propria" (na vlastitu inicijativu), jedan za zakonik kanonskog prava, a drugi za kodeks istočnih crkvi. Franjo je proveo reformu na osnovi naznaka na sastancima biskupskih sinoda 2005. i 2014., a uoči redovne sinode o obitelji koja će se održati u listopadu.

Biskup, koji je središtem Crkve, postaje i sudac i imat će mogućnost da brzo i jednostavno donese izjavu o ništavnosti braka. Ukida se, dakle, drugi stupanj koji je bio obvezan, a odsad će postojati samo u slučaju nečije žalbe. Dosad je o ništavnosti braka najprije odlučivao međubiskupijski sud prvoga stupnja, a onda se obvezno išlo na međubiskupijski prizivni sud ili na sud Rimske kurije (Rota Romana) i tek je tada proces bio završen. Crkva govori o ništavnosti braka, a ne o razvodu jer je stupanje u brak sakrament (što je Bog sjedinio, neka čovjek ne rastavlja). Dakle, dosad su se vodili dugotrajni procesi dokazivanja da je brak ništavan prije nego što bi ga crkveni sud priznao takvim. U uvodu dokumenta Franjo je objasnio kako je "zabrinutost za spasenje duša najvažniji cilj institucija, zakona i crkvenog prava", pa je zbog toga osjetio potrebu za reformom.

Franjo je odluku donio prije redovne biskupske sinode kako bi na njoj biskupi tu reformu prihvatili s ljubavlju. Biskup će, dakako, moći imenovati i svoje suradnike u procesu u kojem se samo potvrđuje da brak više ne postoji ili nije ni postojao, pa biskup daje izjavu o njegovu poništenju. Potrebno je najprije vidjeti je li brak ništavan, a onda ga se takvim proglasi. Izjašnjava se istina o stanju braka. Ubrzava se proces: ako su muž i žena suglasni, treba završiti u roku 45 dana, a bude li žalbe, najviše godinu dana. Proces bi trebao biti i besplatan.

Dokument koji je objavljen kao papino pismo pripremila je komisija osnovana u tu svrhu, a Franjo je zatražio i posebno mišljenje dvojice stručnjaka u crkvenoj doktrini. Popisani su razlozi zbog kojih se može tražiti poništenje braka, a među njima se spominje stalno varanje bračnog partnera, odnosno nevjera neposredno poslije vjenčanja. Može se tražiti poništenje i zato što jedan partner nije vjernik, zatim zbog pobačaja počinjenog samo da se zaustavi prokreacija te zbog mentalne neubrojivosti jednog partnera, što je bilo i dosad. Ponovljeni su, dakle, neki razlozi za traženje poništenja koji su i dosad postojali.

Pravo na pričest

Ocjenjuje se kako je to i odgovor na problem rastavljenih i ponovno vjenčanih parova koji nisu imali pravo na pričest. Sada će se brže neki brak proglasiti ništavnim, pa će se osobe moći ponovno vjenčati i pristupiti sakramentu pričesti.

>> Oprost i ženama koje su pobacile

>> Čemu drama zbog pobačaja? Taj se grijeh opraštao i prije

Komentara 14

RA
rakikaki
17:05 09.09.2015.

Papa oprašta abortuse i uništava brak!? Hmm...

Avatar @promatrač
@promatrač
18:50 09.09.2015.

Papu sad svi vole osim katolika.

Avatar istovari
istovari
20:20 09.09.2015.

Nemoguće je biti i kršćanin i rastavljen....nefunkcionalnost i iracionalnost religijskih "moralnih" zakona još jednom na djelu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije