Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neslužbeni sastanak veleposlanika zemalja EU i velike sile:

‘Ubojstvom oslabiti Hrvatsku’

Foto: AP
import
24.10.2008.
u 19:31

Iste večeri kada se u središtu Zagreba dogodilo i drugo tajnovito ubojstvo veleposlanici zemalja EU i jedne svjetske velesile neslužbeno su se sastali u glavnom gradu RH i analizirali ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića. Zaključak skupa veleposlanika jest da nije riječ o mafijaškim ubojstvima, nego o “činu smišljene i planirane destabilizacije Republike Hrvatske”.

Dijelovi istog plana
Veleposlanici su, nakon razmjene spoznaja koje je prikupilo i analiziralo osoblje njihovih veleposlanstava zaduženo za obavještajna i sigurnosna pitanja, zaključili da u slučajevima tih dvaju ubojstava nije primjetna mafijaška pozadina, nego dublja pozadina s ciljem izazivanja kaosa i nesigurnosti. ve je to dio istog plana destabilizacije Hrvatske, zaključak je sa sastanka dijela veleposlanika u RH. Večernji list doznaje da je idući zaključak tog neslužbenog skupa rečenih diplomata bio kako “ubojstva otežavaju trenutačni položaj RH u procesu pridruživanja EU”.

Takvi zaključci slažu se s tezama krugova bliskih bivšim hrvatskim obavještajcima koji također u dvama počinjenim ubojstvima vide slijed, tempiranje, gradaciju i plan. Također drže da je riječ o pokušaju destabilizacije Hrvatske te da ta dva ubojstva imaju poveznice.

Aktivirati sposobnosti
Bivši obavještajci nisu sigurni jesu li policija i obavještajne službe dovoljno kadrovski ekipirane za takvu razinu sukoba s “organiziranim destabilizatorima”, stoga s razumijevanjem pozdravljaju riječi premijera Sanadera kada govori o potrebi “mobilizacije” snaga.

U prijevodu, deseci u ratu i poraću dokazanih obavještajaca pripravni su, zatreba li to državi, aktivirati iznova svoje sposobnosti.

– Tu smo procijeni li vlast da bi naša pomoć bila sada opet dobrodošla – kažu iskusni operativci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije