Naslovnica Vijesti Svijet

Terorizam u BiH i hrvatski problem – ekstremistima najprivlačnija sela uz granicu

Državna Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) upozorila je na moguće napade na policijske postaje u BiH tri dana prije zločina
29. travnja 2015. u 08:17 18 komentara 8764 prikaza
zvornik
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Oružani napad vehabije Nerdina Ibrića (24) na policijsku postaju u Zvorniku, u kojemu je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, prema prvim policijskim i sigurnosnim izvještajima, mogao bi biti povezan s osvetom zbog akcija sigurnosnih snaga na području Australije protiv državljana BiH, ali razlog je svakako i indoktrinacija koju u BiH provodi teroristička organizacija Islamska država. Ovaj je napad digao na noge cijelu zemlju, policija je pojačala osiguranje svih važnijih državnih objekata, ali i škola, vrtića, stranih diplomatskih predstavništava. No povod je bio i za podizanje međunacionalnih napetosti te međusobna optuživanja o spremnosti institucija BiH da odgovore prijetnjama.

Alahu ekber

Teroristički napad u Zvorniku u ponedjeljak navečer Nerdin Ibrić izveo je u vrijeme smjene u policijskoj upravi. Ibrić do sada nije imao policijski dosje niti je bio u bazi sigurnosnih agencija sljedbenika radikalnog islamskog pokreta vehabija, koji su odgovorni za nekoliko sličnih napada u BiH.

Naoružan do zuba, parkirao je vozilo ispred policijske postaje. Uz povike Alahu ekber (Alah je velik) odmah je počeo pucati. Pumpericom je na ulazu usmrtio policajca Dragana Đurića te ušao u zgradu policije te nastavio nasumce pucati. Ranio je dvojicu policajaca, Željka Gajića i Stevu Milovanovića, koji su izvan životne opasnosti. U ubilačkom pohodu nastavio je napad i u unutrašnjosti zgrade, na što su odgovorili drugi policajci. Napadač je nekoliko puta pogođen u tijelo, ali je na sebi imao pancirku. Nastavio je pucati. Pogođen je u nogu, a potom i nekoliko puta u glavu. Te su rane bile smrtonosne. Kod sebe je imao i pištolj, strojnicu i velik broj metaka.

Cijeli Zvornik, ali i BiH, u šoku su zbog ovoga događaja. Na ulicama grada policija patrolira s dugim cijevima, uspostavljeni su posebni istražiteljski timovi više sigurnosnih agencija i tužiteljstva, a vlasti BiH traže temeljitu istragu i osuđuju ovaj napad koji je zaprijetio porastom međunacionalne i vjerske napetosti.

U sklopu istrage o napadu u Zvorniku, koju provodi državno Tužiteljstvo, jučer je uhićen Avdulah Hasanović, koji je već bio uhićen u protuterorističkoj akciji Damask zbog sumnje da je bio član Islamske države. Prema obavještajnim podacima, Hasanović je boravio u Siriji, a uhićen je prošle godine zajedno s neformalnim vođom vehabijskog pokreta Bilalom Bosnićem, protiv kojega se vodi postupak zbog potpore Islamskoj državi i novačenju bošnjačkih mladića na strana ratišta.

Vjeruje se da je upravo on snažno utjecao na Nerdina Ibrića. U posljednja tri mjeseca Nerdin se intenzivno družio s Hasanovićem, a upravo se u tom razdoblju, tvrde stanovnici sela Kučić Kule nadomak Zvornika, gdje je živio Ibrić, počeo čudnovato ponašati. Prakticirao je radikalnu vehabijsku varijantu islama koja propagira nesnošljivost prema pripadnicima drugih naroda i vjeroispovijesti, ali i muslimanima koji ne priznaju njihove običaje. Njih su dvojica, prema dostupnim podacima, u posljednje vrijeme redovito petkom nazočila predavanju radikalnih vehabijskih propovjednika u mjestu nadomak Kalesije.

Međusobno se optužuju

Iako se u BiH vlasti u Banjoj Luci i Sarajevu međusobno optužuju da sigurnosne agencije nisu položile ispit u sprečavanju ovog napada, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je prošlog tjedna sigurnosne i policijske agencije u zemlji na takvu mogućnost upozorila upravo državna Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA). Njezini pripadnici prošlog su tjedna u petak dostavili podatke o tome da bi kao osvetu zbog poduzimanja nekih mjera protiv osoba podrijetlom iz BiH, koje su u Australiji sudjelovale u terorističkim aktivnostima, moglo doći do terorističkog napada u BiH. Kao moguće mete u obavijesti OSA-e naznačena su mjesta javnog okupljanja, ali i vjerski objekti te policijske postaje. Kako bi spriječili mogućnost novih napada, policija i druge agencije povećale su razinu pripravnosti u BiH.

U Australiji su uhićeni državljani BiH za koje se vjeruje da su dio mreže potpore Islamskoj državi.

>>Novi detalji terorističkog napada u Zvorniku: Uhićen muškarac povezan s ISIL-om

>>Mogući novi napadi? Mladić upao u policijsku postaju, vikao 'Allahu Akbar' i upucao policajce

Nije uspjela

Majka ga je pokušala odgovoriti

Nerdin Ibrić posljednjih je mjeseci počeo puštati bradu i sudjelovati na predavanjima koja održavaju radikalni islamski klerici prihvaćajući vehabijsko prakticiranje islama. Od toga su ga pokušali odgovoriti majka Halima i rođaci. Majka je jučer odvedena na ispitivanje u policijsku postaju u Zvorniku.

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Thompson_Janez
  Thompson_Janez:

  Muslimanima iz Bosne pod hitno opet uvesti vize!!!!

 • Avatar Nelipić
  Nelipić:

  Islamisti imaju podršku vlasti u BH odnosno SDA, pa "otac nacije" tzv 1993 Bošnjaka Alija Izetbegović je bio deklarirani islamista kao i njegov sin Bakir

 • Avatar Arkandjel
  Arkandjel:

  Smijesnoga li naslova. Pa nego ciji je to problem nego nas. Zar bi trebali zivit u iliuziji da ce teroristi u BiH napadat Eskime ili mozda sami sebe.