Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ubojstvo Ive Pukanića najkrvaviji dokaz o novinarstvu kao nesigurnoj profesiji

05.11.2008.
u 14:23

U povodu Dana europske akcije za obranu novinarstva, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) na današnjem su okruglom stolu "Novinarstvo - nesigurna profesija" upozorili na sve češće fizičko nasilje nad novinarima, kao i na njihovu radno-socijalnu nesigurnost.

Danas u medijima više nema društveno odgovorne uređivačke politike, već je glavni kriterij kojim se urednici vode profit, rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka dodajući kako su novinari postali zabavljači, promotori i prikriveni oglašivači.

Govoreći o zastupljenosti tema u najtiražnijim hrvatskim dnevnicima - 24 sata, Večernjem listu i Jutarnjem listu, Duka je rekao kako u njima dominiraju kriminal i nesreće, a odmah zatim politika, dok su ostale teme, kao što su primjerice zdravstvo ili kultura, potpuno marginalizirane.

Odvjetnik Emil Havkić podsjetio je kako prema Zakonu o obveznim odnosima iz 2006. godine i pravne osobe mogu tužiti novinare radi naknade štete, a odredbe tog zakona, po njegovu su mišljenju, suprotne Zakonu o medijima i Zakonima o javnom priopćavanju.

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš, koji je i sam bio žrtva premlaćivanja, ustvrdio je kako, nakon ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića, spirala nasilja u Hrvatskoj nije zaustavljena, te se svi mogu samo pitati tko je sljedeći.

Nema krvavijeg dokaza o novinarstvu kao nesigurnoj profesiji, od nedavnog ubojstva urednika i vlasnika Nacionala Ive Pukanića, poručeno je s današnjeg skupa.

Govoreći o zastrašivanjima novinara i kršenju njihovih sindikalnih prava, predsjednica SNH-a Gabrijela Galić upozorila je kako iz socijalne ovisnosti novinara o poslodavcima ovisi i sloboda medija.

Ako novinari iz mjeseca u mjesec razmišljaju hoće li dobiti plaću ili će im biti produžen ugovor, ne mogu biti slobodni, odnosno ne može se govoriti o slobodi medija, ustvrdila je Galić.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije