Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postaje još opasniji

Ubojiti ruski starac kalašnjikov ide na punu modernizaciju

'kalas02'
Foto: ''
1/3
29.02.2012.
u 22:01

AK 47 jedno je od najpouzdanijih oružja - ne smeta mu ni blato ni voda.

Nakon šezdeset i tri godine postojanja, najpopularnije oružje na svijetu napokon će na – modernizaciju! Ruska vlada najavila je da će dio od gotovo 700 milijardi dolara namijenjenih poboljšanju oružanih snaga biti utrošeno na modernizaciju kalašnjikova, kultne jurišne puške koja i danas predstavlja okosnicu osobnog naoružanja vojnika u vojskama diljem svijeta.

Na zastavi Mozambika

– Kalašnjikov će proći temeljiti tehnički redizajn, a razvit ćemo i dodatnu opremu poput optičkih ciljnika ili svjetla za noćne akcije – ustvrdio je ruski potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin pred zastupnicima u Dumi. Da je kalašnjikov i do sada bio izvrsno oružje, najbolje govori podatak kako je ova jurišna puška do sada, što u ruskim, što u tvornicama ostalih zemalja, proizveden u više od 175 milijuna primjeraka više nego što su proizvedene sve ostale jurišne puške na svijetu zajedno. Sve revolucije u posljednjih pedesetak godina, svaki bunt, od Vijetnamskog rata do Arapskog proljeća, obilježila je ova strojnica, koju je Mozambik čak stavio i na svoju zastavu.

– Kalašnjikov je vrlo popularan zbog svoje jednostavnosti izrade i jednostavnosti održavanja. Usto, vrlo je pouzdan. Tu je pušku moguće zatrpati blatom, uroniti u vodu, posuti je pijeskom... Ništa je neće zaustaviti. Samo je otresete i nastavite pucati, a takvom se karakteristikom ostale jurišne puške na svijetu ne mogu pohvaliti – kaže analitičar i dobar poznavatelj oružja Zoran Grgić.

Princip rada ostaje isti

Pouzdanost i jednostavnost kalašnjikova i danas privlače korisnike iako je puška konstruirana 1949. godine pa je tako AK-47, što je službeni naziv ovog oružja, sada omiljeno oružje meksičkih bandi, kao i islamista diljem Bliskog istoka. Upravo na kalašnjikovu ovoga se trenutka temelji i vatrena moć Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv Assadovih postrojbi, kao i moć vojske Narodne Republike Kine kao jedne od najvećih vojnih sila svijeta. S kalašnjikovom u rukama hrvatska se vojska suprotstavila četnicima i srpskim postrojbama tijekom Domovinskog rata...

Gotovo je sigurno da ruski konstruktori neće mijenjati sam princip rada puške koji se, kako ljubitelji oružja tvrde, zasniva na "nekoliko opruga, zatvaraču i užlijebljenoj cijevi" jer je to već prokušano konstrukcijsko rješenje.

– Vjerojatno će uvesti nove materijale i dodatnu opremu na pušku – kaže Grgić.

Ključne riječi

Komentara 55

OB
-obrisani-
22:23 29.02.2012.

Najvjerojatnije je novinar htio napisati da će Rusi poboljšati AK-74 koja je već odavno glavno oružje ruske vojske dok je AK 47 više za pričuvu , iako je i AK-74 već odavno poboljšana u raznim verzijama , tako da odavno već imaju i optičke ciljnike, i bacač granata .

Avatar puky
puky
22:24 29.02.2012.

... što ga više budu usavršavali to će manje i manje biti AK-47 ... pa zato što je savršen napravljen je legenda a ne zato što mu nedostaje sofisticirane opreme ... 99% onih koji ga nose su tehnički na toj razini i zato ga učinkovito koriste ... strava ...

ST
\"strombolila\"
22:21 29.02.2012.

Sta sad? : Nije k\'vragu da rusi misle da ce opet biti rata...!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije