Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužitelji u šoku

Ubojice na slobodi jer ih DORH nema gdje ispitivati?

zatvor, pritvor, ubojica, lopov, uhićenje,
Slavko Midžor/PIXSELL
05.05.2011.
u 10:39

Čak sedamdeset posto općinskih i županijskih državnih odvjetništava nema prostorije za audio i videoopremu

Među tužiteljima u Hrvatskoj u posljednje vrijeme kruže crne anegdote. "Zamislite ovu situaciju koja se događa nakon 1. rujna", kaže jedan zaposlenik Državnog odvjetništva. "Uhićen je jedan počinitelj teškog kaznenog djela, a mi ga moramo pustiti nakon 10 sati jer nemamo posebnu prostoriju s kamerom u kojoj bismo ga ispitali. Ili ga trebamo voziti 100 kilometara do prvog mjesta gdje imamo prostoriju s kamerom. Opet, sve unutar 10 sati..."

Zar na hodnik?

Od 1. rujna novi Zakon o kaznenom postupku počet će se primjenjivati na sve kaznene predmete, a ne samo na one koje vodi USKOK, kao što je to sada slučaj. A to znači da ispitivanje svakog, baš svakog optuženika mora biti snimljeno posebnom audio i videoopremom. Ministarstvo pravosuđa nabavlja 75 kompleta takve opreme i taj je postupak javne nabave trenutačno u završnoj, žalbenoj fazi. Isporuka opreme predviđena je 90 dana nakon potpisa ugovora. Ali najveći problem je što županijska i općinska državna odvjetništva nemaju slobodnih prostorija u koje bi se ta oprema mogla instalirati.

– Ne možete audio i videoopremu instalirati u sobu veličine "dva sa dva". A ne možete ni u sobu u kojoj već netko drugi sjedi jer će optuženici ulaziti svaki dan. Gdje da ih onda ispitujemo? Na hodniku? – pita se jedan tužitelj koji je želio ostati anoniman.

Karlovac za primjer

Nedavno su predstavnici DORH-a i Ministarstva pravosuđa obišli sva županijska i općinska državna odvjetništva po Hrvatskoj. Pokazalo se da samo otprilike 30 posto odvjetništava ima prostora u koji bi mogli smjestiti tzv. centar za ispitivanje. Većina nema slobodnog prostora i Ministarstvo pravosuđa do 1. rujna treba nešto smisliti.

– Županijski sudovi imaju istražne centre, ali ti sudovi od 1. rujna više neće provoditi istrage. Ipak, sudovi će i dalje zadržati te prostorije – kaže jedan sugovornik iz pravosudnih krugova.

Kako neslužbeno doznajemo, samo je karlovački Županijski sud izišao ususret i Državnom odvjetništvu ustupio dvije prostorije za centar za ispitivanje.

Komentara 6

OB
-obrisani-
10:53 05.05.2011.

Odvjetnici ovom porukom jos jednom pokazivaju da ih boli kamera za donesen zakon. Obsruiraju zakon kako im pase. Zato imamo krivosudje a ne pravosudje. Fuj!

X2
xychhr-200
10:54 05.05.2011.

Klasična hrvatska \"poslovnost i organizacija\"..! Bratija zna krasti... ali nešto poboljšati u državi... eh... to je već druga tema.

DU
Deleted user
11:00 05.05.2011.

nek isprazne raznorazne kantine,zalogajnice iz podruma u kojima se nalaze i koje iznajmljuju privatnicima i eto viška prostora al hebi ga lakše tražit da to drugi sredi ipak su oni povlaštena kasta koja nije navikla na rad,al na lovu je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije