Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL

Ubojice Luke Ritza nakon tri mjeseca pušteni iz pritvora

Autori: Ivanka Toma, M. Zrinjski, S. Županić
21.01.2009.
u 17:57

Ako se ponašaju kao odrasli, neka i odgovaraju kao odrasli! – komentirala je danas majka Luke Ritza vijest da su četvorica maloljetnika, osumnjičena za kobni napad na njezina sina, puštena iz maloljetničkog pritvora. Za petoosumnjičenog S. Š. (18) nismo dobili odgovor je li i dalje u pritvoru.

Ogorčena majka
U pritvoru su četvorica maloljetnika provela tri mjeseca, nakon što je tužiteljstvo protiv njih na Odjelu za mladež Općinskoga kaznenog suda podnijelo zahtjev za pokretanje pripremnog postupka. R. L. (17), M. K. (17), K. M. (17), J. J. (16) i S. Š. (18) sumnjiče se da su 1. lipnja oko 1 sat nakon ponoći na autobusnoj stanici kod Bundeka na Mostu slobode brutalno pretukli maturanta Ritza i njegova prijatelja, nakon što su od njih tražili cigarete i novac.

Osim što se svi sumnjiče za tučnjavu, K. M. i J. J. sumnjiče se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, a R. L., M. K. i S. Š. za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Jedanaest dana nakon napada, Ritz je umro, a na dvojbe o tome je li neposredno nakon napada bio pregledan na CT-u te, ako jest, nije li nalaz trebao predvidjeti opasnost od smrti, odgovor će možda dati medicinsko vještačenje čiji se rezultati još uvijek čekaju.

U ovom se slučaju maloljetnike osumnjičene za premlaćivanje i smrt može osuditi najviše na pet godina maloljetničkog zatvora. Kako su K. M. i J. J. u vrijeme zlodjela bili mlađi maloljetnici, ako ih se i proglasi krivima, oni neće moći biti osuđeni na maloljetnički zatvor, nego će im se moći odrediti samo odgojne mjere pojačanog nadzora. Majka ubijenog Luke, Suzana Ritz s tugom u glasu komentirala je puštanje huligana.

Bili su bjegunci
– Trebali su ih zadržati u pritvoru. Cijelo su vrijeme bili bjegunci, znači da ih nije grizla savjest. Tko zna bi li se uopće javili policiji da ih ona nije pronašla. Njihovo puštanje iz pritvora samo je još jedan dokaz da hitno treba promijeniti Zakon o maloljetnicima jer ovaj očito ne valja. Sve mlađa djeca čine nasilje – kazala je.


Tužni Lukini kolegei prijatelji pridružili su se kampanji za promicanje tolerancije
Foto: Marko Prpić

Lukin prijatelj Matko (19) ogorčen je puštanjem napadača, no nada se da će se sada smiriti te da će redovito pohoditi ročišta.

Joško Marić iz benda Adastra, angažirana u kampanji protiv nasilja koja se razbuktala upravo nakon ubojstva Luke Ritza, zgrozio se kad je čuo da su huligani pušteni iz pritvora.

– To je užasno! Sad će slobodno šetati ulicama!

Joško je ispričao nedavni sličaj slučaj u Mađarskoj. Trojica maloljetnika svog su vršnjaka bacila u Dunav nakon čega je dijete umrlo. Sva trojica osuđena su na deset godina zatvora.

Kao izuzetak, toliku bi kaznu mogli dobiti i Lukini napadači. No, pravednijom kaznom od zatvora Lukina majka smatra težak fizički rad.

– U zatvoru će ležati, šetati i izići kao kriminalci. Bolje da se bave društvno korisnim radom – kazala je.

Marićev bend Adastra 31. siječnja u Slatini u tamošnjoj srednjoj školi priređuje koncert “Svačije je pravo živjeti”. Koncert će najvjerojatnije održati i u Zaboku.


Još se uvijek čekaju rezultatI medicinskog vještačenja

Istraga, odnosno prethodni postupak kako istragu naziva Zakon o sudovima za mladež, u slučaju smrti Luke Ritza još nije gotova jer se čeka dopunsko vještačenje koje bi trebalo utvrditi uzrok smrti. Prema prvom nalazu, ispada da je Luka Ritz umro od posljedica udarca koje je zadobio u huliganskom nasrtaju, ali je ostavljena i mogućnost da je umro od aneurizme mozga. Kako ne bi bilo nikakve dvojbe jesu li osumnjičenici Luki nanijeli ozljedu zbog koje je umro ili je pak umro zbog puknuća proširene krvne žile u mozgu, zatraženo je dodatno vještačenje. Kada vještačenje bude završeno, moći će se dovršiti istraga, nakon čega će uslijediti optuženje. Ako se pokaže da je Luka umro od udarca, osumnjičenicima će se suditi zbog nanošenja teških ozljeda sa smrtnom posljedicom, a ako se pokaže da je umro od aneurizme, moglo bi im se suditi samo za razbojstvo.


Tri mjeseca pritvora maksimum

Pritvor od tri mjeseca koji je bio određen osumnjičenicima, maksimum je koji se po Zakonu o sudovima za mladež može odrediti maloljetnicima. Zakon navodi da je maksimalni pritvor za njih mjesec dana, koji se iznimno može produljiti za još mjesec dana, a tada na maksimalno još mjesec. Prema Zakonu pritvor za maloljetnike već sam po sebi treba biti iznimka i određuje se samo u onim slučajevima kada pritvorsku svrhu nije moguće postići ni na koji drugi način. Osumnjičenici za napad na Luku Ritza bili su pritvoreni u Remetincu, i to zajedno s odraslim osobama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije