Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ ŠOKIRAO EUROPU

Ubojica poznate novinarke s Malte koja je pisala o korupciji priznao zločin: 'Da sam znao tko je, tražio bih više'

FILE PHOTO: People gather at the Great Siege Square calling for the resignation of Joseph Muscat, in Valletta
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
1/3
05.07.2022.
u 17:23

Caruana Galizia ubijena je nakon što je iznijela niz optužbi za korupciju protiv istaknutih ljudi, uključujući ministre u vladi Laburističke stranke na Malti

Muškarac koji je optužen da je detonirao bombu u automobilu koja je ubila istaknutu novinarku Daphne Caruana Galizia s Malte priznao je zločin koji je šokirao cijelu Europu. 

George Degiorgio rekao je u intervjuu za Reuters kako bi tražio više novaca da je znao više tome koga mora ubiti. 

"Da sam znao, tražio bih 10 milijuna. Ne 150.000", rekao je govoreći o iznosu u eurima za koji je rekao da mu je plaćen za ubojstvo novinarke.

"Za mene je to bio samo posao. Da. Posao kao i obično!" rekao je novinaru Reutersa, pa kasnije dodao da mu je ''naravno žao''.

Intervju s Degiorgiom vođen je tijekom istraživanja za podcast o slučaju Caruana Galizia pod naslovom "Tko je ubio Daphne? "

Njegovo priznanje uslijedilo je nakon nekoliko pokušaja Degiorgiovih odvjetnika od 2021. da osiguraju pomilovanje u zamjenu za svjedočenje o Degiorgiovoj ulozi u ubojstvu Caruane Galizije i drugim navodnim zločinima koji uključuju istaknute osobe na Malti.

Žalbeni sud Malte je 22. lipnja odbacio preostala pravna osporavanja Degiorgija na optužbe za ubojstvo protiv njega i njegovog brata Alfreda, koji je suoptuženi. Presuda otvara put za nastavak suđenja.

Atentat autobombom na istraživačku novinarku i blogericu šokirao je Europu. Malteške vlasti optužile su Degiorgija i još dvojicu muškaraca – njegovog brata Alfreda i suradnika Vincea Muscata – za ubojstvo Caruane Galizije u listopadu 2017. po nalogu vrhunskog otočkog biznismena.

Degiorgio je za Reuters rekao da će se izjasniti krivim prije bilo kakvog suđenja pred porotom. "Razgovarat ću sa sucem", rekao je. Nagovijestio je da će dati iskaz kako bi druge upleo u ubojstvo i u prijašnji ranije nerealizirani dogovor o njenom atentatu. Njegov je motiv, rekao je, bio tražiti smanjenje kazne za sebe i Alfreda i osigurati da "ne idu sami!"

Do sada su oba brata Degiorgio poricala umiješanost u ubojstvo. Muscat je 2020. godine priznao krivnju za optužbe za ubojstvo te je osuđen na smanjenu kaznu od 15 godina zatvora u zamjenu za svjedočenje o ovom slučaju i nekim drugim zločinima.

Jedan od najbogatijih biznismena na otoku, Yorgen Fenech, također je optužen u studenom 2019. da je naručio Degiorgija i njegova dva suučesnika da izvrše ubojstvo. Fenech je odbacio optužbe, ali još nije iznio svoju obranu. U izjavi, njegov odvjetnik, Gianluca Caruana Curran, rekao je da je Fenech planirao na sudu dokazati da "ni u jednom trenutku nije želio, aktivno tražio ili sponzorirao" ubojstvo Caruane Galizije.

"Iako snažno prosvjeduje protiv svoje nevinosti, g. Fenech tvrdi da s dostupnim dokazima, neovisne i ozbiljne istrage mogu dovesti do uhićenja i izvođenja pred sud pravih počinitelja koji stoje iza atentata."

Fenecha je kao glavnog krivca identificirao navodni posrednik, taksist Melvin Theuma, koji je izbjegao kazneni progon zbog svoje uloge u slučaju u zamjenu za svjedočenje. Theuma je rekao da je dogovorio ubojstvo s braćom Degiorgio u Fenechovo ime. Posvjedočio je da braći Degiorgio nikada nije rekao Fenechov identitet.

U intervjuu je Degiorgio rekao da je voljan svjedočiti da je visoka malteška politička figura dvije godine ranije pokušala organizirati ubojstvo Caruane Galizije u zasebnoj zavjeri. Degiorgio je također rekao da će ponuditi svjedočenje o umiješanosti dvojice bivših ministara u oružanu pljačku.

U daljnjoj izjavi za Reuters preko svog odvjetnika, George i Alfred Degiorgio rekli su da traže presudu "u skladu s onom koja je već izrečena Vincentu Muscatu. Spremni smo otkriti sve što znamo o drugim ubojstvima, bombama i zločinima pod uvjetom da dobijemo pomilovanje. Ističemo da i obiteljima drugih žrtava treba biti zadovoljena pravda."

Caruana Galizia ubijena je nakon što je iznijela niz optužbi za korupciju protiv istaknutih ljudi, uključujući ministre u vladi Laburističke stranke na Malti. Njezino ubojstvo pobudilo je sumnje da bi neki od ljudi koje je istraživala mogli biti upleteni u planiranje njezine smrti.

Fenech, koji je optužen da je naručio ubojstvo iz 2017., prvi je put identificiran u vezi s Caruanom Galiziom u člancima Reutersa i Timesa of Malta iz studenog 2018. U izvješću ga se navodi kao vlasnika tvrtke poznate kao 17 Black za koju je Caruana Galizia tvrdila, bez navođenja dokaza, da se koristi za podmićivanje političara. Fenech je također bio voditelj kontroverznog projekta elektrane na Malti.

Prema dokazima tužiteljstva predstavljenim na sudu u više preliminarnih ročišta od 2018., George Degiorgio i njegova banda pratili su novinarku tijekom ljeta 2017. U ranim jutarnjim satima 16. listopada 2017., tužitelji tvrde, banda je podmetnula bombu ispod sjedala u njezinu autu.

Tog poslijepodneva Degiorgio je navodno bio na jahti u Velikoj luci na otoku kada ga je njegov brat Alfred, koji je čuvao kuću, nazvao i rekao da je Caruana Galizia ušla u njezin auto i odvezla se. Degiorgio je zatim s jahte poslao SMS poruku na mobilni uređaj koji je aktivirao bombu, rekli su tužitelji sudu.

Nakon što je automobil eksplodirao, sin Caruane Galizije Matthew čuo je eksploziju, istrčao iz obiteljske kuće i vidio tijelo svoje majke. Upitan o Degiorgiovim komentarima, Reutersu je rekao: "Riječi samog Georgea Degiorgija pokazuju da je on hladnokrvni ubojica koji ne zaslužuje nikakvu odgodu."

Uhićen dva mjeseca nakon ubojstva, George Degiorgio nije ništa rekao policiji, odbivši čak ni dati svoje ime tijekom ispitivanja. Do intervjua za Reuters šutio je, a njegovi odvjetnici proveli su četiri godine negirajući njegovu umiješanost u ubojstvo. Također je podnio niz pravnih tužbi osporavajući dokaze protiv sebe.

Ali sada traži nagodbu s tužiteljstvom, prije suđenja, u zamjenu za priznanje optužbi i pružanje novih informacija.

Alfred Degiorgio, kao i njegov brat, izjasnio se da nije kriv za optužbe za ubojstvo, ali nije iznio svoj slučaj. I on je podnio nekoliko zahtjeva za pomilovanje od optužbi u zamjenu za svjedočenje o onome što zna.

George Degiorgio rekao je da prije nego što je preuzeo posao, nije znao mnogo o Caruani Galiziji ili njezinoj obitelji, uključujući činjenicu da su obični ljudi, a ne kriminalci. "To je to. Naravno! Nikad je u životu nisam upoznao", rekao je.

Malteški premijer, Robert Abela, prethodno je osudio pokušaje Degiorgiovih da dobiju pomilovanje, nazivajući ih "kriminalcima" koji žele kupiti svoju slobodu. Cuschieri, odvjetnik Degiorgiovih, odgovorio je rekavši da premijer krši njihova prava na pošteno suđenje i, ne iznoseći detalje, rekao je da su braća imala "izravne informacije" o ministrovoj umiješanosti u kriminal.

>> VIDEO I dalje vam ne odvoze otpad? Pitali smo Holding hoće li ipak smanjiti račun, evo što su rekli!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije