Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dino Babić (22) udavio je majku čiji ga je alkoholizam u potpunosti odredio

Ubojica majke već se u šestom razredu proglasio duhovnim vođom

ubojstvo
Ivana Ivanović/Pixsell
15.11.2009.
u 19:01

– Nisam više mogao izdržati njezina stalna opijanja – objasnio je danas teško bolesni Davor.

Ubojstvo koje je u nedjelju potreslo Split epilog je teškog odrastanja Dine Babića u nesigurnom i agresivnom okruženju. Od djetinjstva je trpio obiteljske svađe, maltretiranja i majčine pijane ispade.

Problemi od 5. razreda

Roditelji, Silvana i Davor, razveli su se kad su mu bile četiri godine. – Nisam više mogao izdržati njezina stalna opijanja – objasnio je danas teško bolesni Davor.

Dino je nastavio živjeti s majkom, koja se počinje liječiti. No svi pokušaji bili su kratkotrajni i bezuspješni. U prva četiri razreda bio je odličan učenik, a s blažim poremećajima u ponašanju nastavnica se dobro nosila. Problemi počinju u petom razredu. – Nije se prilagodio, a postao je i hiperaktivan.

Odlučili smo da se s njim mora raditi. Neko je vrijeme bilo pozitivnih rezultata, no ubrzo bi se sve vraćalo na staro zbog situacije kod kuće. S te je strane izostala podrška, majku nije prihvaćao kao autoritet, a nije bio ni u dobrim odnosima s ocem – priča ravnatelj OŠ Split 3 Zdravko Delaš.

Silvana bi i u školu dolazila u svom uobičajenom izdanju, vjerojatno pod utjecajem alkohola ili tableta za smirenje. Ni ispadi u školi nisu joj bili strani.

– Dino tada počinje podcjenjivati profesore, tući se, izostajati s nastave, maltretirati druge učenike. Upada u loše društvo iz kvarta, a pod utjecajem starijih momaka proglasio se duhovnim vođom u razredu.

U šestom je razredu počinio i prvo kazneno djelo i tako počeo graditi policijski dosje – prisjeća se ravnatelj Delaš. U jednoj obiteljskoj svađi metalnom šipkom teško je ozlijedio oca, a tada se s njim upoznao i splitski Centar za socijalnu skrb.

Dino je upućen u Dom za odgoj djece s poremećajima u ponašanju na Cresu. Teško se prilagodio novoj okolini, a zbog agresivnosti nije pohađao nastavu s ostalom djecom, već je učio sam s odgojiteljem.

Nakon Cresa sve se činilo bolje. Osmi razred završava bez popravnog, uključuje se u tretman Udruge Most, upisuje Srednju pomorsku školu, a u planu je i siguran posao pomorca.

U tretmanu Udruge Most koja se bavi djecom s poremećajima u ponašanju bio je oko dvije godine. – Kada smo ga upoznali, živio je s majkom, u mirnijoj fazi jer je ona apstinirala i uključila se u tretman. No, apstinenciju je teško podnosila.

Bila je depresivna, nekoliko se puta pokušala ubiti i liječila se u psihijatrijskim ustanovama. S učenjem nije bilo problema. Pamte ga kao vrlo inteligentno dijete. No, teško je ispunjavao obveze. Obitelj se bolje povezala tek u posljednje vrijeme, kada je Davor obolio od Parkinsonove bolesti.

Susjedi su viđali Silvanu kako pomaže u kućanskim poslovima, no alkohola se nije odrekla.

Seksualno devijantan

Odrastanje u svijetu nasilja dovelo je i do seksualnih devijacija. Uzbuđivalo ga je davljenje, a Silvana je u nedjelju uletjela u Dininu sobu dok je masturbirao i istovremeno se gušio svilenom kravatom. Izudarao ju je metalnim kipom po glavi, udavio je i svezao joj kravatu oko vrata.

Nazvao je policiju i mirno se predao. Bez emocija, a od njegova pogleda ubojice ostali su zatečeni i iskusni policajci.

Ključne riječi

Komentara 2

KA
kanarinac
23:20 16.11.2009.

Njegova osobna tragedija,tragedija obitelji i društva.

CR
Cristalina
19:51 15.11.2009.

Kako je ovo žalosno što ljudi načine od svog života. Ovakva stanja su pogubnija od svinjske gripa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije