Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj mladića koji je ukrao vozilo hitne pomoći i na autocesti kod Ivanje Reke usmrtio Ivana Jukića moli oprost od obitelji koje je njihov sin unesrećio

Ubojica iz hitne: Lijekovi i alkohol izludjeli odličnog studenta

hitna pomoć
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
14.12.2009.
u 17:55

Šest patrola nije ga zaustavilo. Odvjetništvo ispituje je li policija napravila propust... Glasnogovornik policije kaže da bi bilo drugačije da na cesti nije bilo vozila!

- Mama, ubio sam čovjeka - kazao je majci Mariji 22-godišnji Tomislav Petrović kad ga je danas sa suprugom Markom i mladićevim stricem Tomislavom posjetila u Psihijatrijskoj bolnici na zagrebačkom Vrapču.

Pokazao je tako da je, kad je alkohol “ishlapio”, a psihofarmatici koje je uzimao popustili, postao svjestan zla koje je prouzročio ukravši iz dvorišta novogradiške bolnice vozilo hitne kojim je na autocesti kod Ivanje Reke usmrtio 53-godišnjeg Ivana Jukića.

Bio je na lijekovima
- Ne, ne opravdavamo ga. To niti možemo niti želimo. Htjeli bismo samo kazati da nam je jako žao čovjeka kojeg je ubio, svjesni smo kakvu je bol naš sin nanio njegovoj obitelji. A mi im ne možemo vratiti tatu, dida, muža... Žao nam je i ispričavamo se i ostalim sudionicima u nesreći - ženi koja je završila u bolnici, ocu što je putovao s djecom... - pričaju supruzi Petrović.

Njihov sin Tomislav te je subote izišao van s društvom. Dan ranije vratio se iz Zagreba, nakon kolokvija kojim je bio zadovoljan. Naime, Tomislav je student treće godine fizike na PMF-u, a prosjek njegovih ocjena je 4,7. I dok s učenjem nikada nije imao problema, unazad dvije godine u bolnici Rebro liječio se zbog psihičkih poteškoća, za što mu je doktor propisao lijekove.

No, odnedavno se događa da se, kažu roditelji, jednom mjesečno i napije:
- Dvije, tri pive. Ne treba njemu više da je, uz lijekove, pijan. Razgovarali smo s njim da to ne valja, uostalom, i sam je svjestan. Zato je u utorak i otišao liječniku i tražio pomoć. Nadao se da će ga zadržati... - kazat će roditelji. Kad bi izišao van s društvom, do tri bi obično došao kući. Kako se ovoga puta nije vratio u to doba, roditelji su se dali u potragu. Mati je zvala policiju, otac je išao na hitnu... I u 6 sati i 15 minuta ocu Marku su na hitnoj tvrdili da “takvog ovdje nije bilo”.

A u to vrijeme Ivan Jukić je već ležao mrtav šestotinjak metara od naplatnih kućica. Što je njihov sin sat ranije tražio u dvorištu Hitne, ne znaju pa pretpostavljaju kako je išao tražiti pomoć:
– Rekao je da se vozio. Prva slika koje se sjeća jest ona kako je policajac prema njemu uperio oružje i izvukao ga van. Sad kaže da mu je žao, moli i traži medicinsku pomoć, da ga ostave u bolnici - kažu roditelji dodavši da ga je policija trebala zaustaviti na naplatnim pa bi se nesreća, ako je do nje moralo doći, dogodila njihovu sinu.

Moguće i da ne odgovara
Zdravko Šaravanja koji je sa šogorom, kojem je oštećen auto u suludoj vožnji, putovao u Varaždin kaže:
- Bilo je strašno. Kod izlazne naplatne kućice u Rešetarima obišao nas je neosvijetljeni kombi hitne. Kada smo se trebali uključiti na autocestu, kombi je stajao sa strane.

Prošlo je desetak minuta, kada smo osjetili snažan udar u lijevu stranu auta. Šogor je zaustavio vozilo, a kada smo stali imali smo što i vidjeti: cijela lijeva strana mercedesa bila je potrgana. Zvali smo policiju, a onda smo vidjeli da patrola juri za hitnom.

 Županijski državni odvjetnik iz Slavonskog Broda S. Haramustek kaže da se odgovornost policije utvrđuje jer je “teško prihvatljivo da suludog vozača na čak 150 km nije zaustavila patrola”. Utvrđuje se i odgovornost osoblja Doma zdravlja.

Što se, pak, tiče prijava protiv Petrovića, moguće je da na koncu on kazneno i ne odgovara. Odvjetnik A. Madunić kaže da obzirom na to da je bolovao, nužno će biti provesti vještačenje njegove uračunljivosti. Dokaže li se da je bio neuračunljiv, smjestit će ga na liječenje. Sudac je danas ispitao Petrovića.

Joško Morić: “Trebalo je postaviti ‘ježa’ i zaustaviti ga!”
- Nažalost, policija je pogriješila. Bilo je dovoljno mjesta i mogućnosti za organiziranje – komentirao je Joško Morić, bivši policajac i stručnjak za sigurnost, metodu kojom je policija u nedjelju pokušala zaustaviti Tomislava Petrovića na autocesti A3.

– “Jež” bi bio učinkovito rješenje i nitko od sudionika u prometu ne bi bio ugrožen – objasnio je i dodao kako je lako sada lako razgovarati o onome što se moglo učiniti te da procedura zaustavljanja svjetlosnim i zvučnim signalima ima smisla kada se progonjeni pokorava naredbama, ali u ovom slučaju u vrlo kratkom vremenu bilo je jasno da vozač ne planira odustati.

– Nikako nije trebalo usporiti ostale sudionike u prometu i formirati kolonu na izlazu s autoceste jer su neosporno svi oni bili u opasnosti. Trebalo ga je zaustaviti prije nego što ikoga ugrozi, a javnost treba zaboraviti filmske scene jer je pucanje u gume ipak zadnji potez koji se koristi kada ništa drugo ne upali – komentirao je.

Komentara 69

GE
generacija57
18:39 14.12.2009.

Zanimljivo! Kod nas su svi kad kradu,varaju ,ubijaju,normalni,jedino kad trebaju odgovarati ptrd zakonom onda su teško bolesni.Vlada neki opasan virus.

OB
-obrisani-
18:52 14.12.2009.

e sad je kao bolestan, treba govno spremiti na dugi rok onda u ludaru,bar 20 godina

OB
-obrisani-
18:12 14.12.2009.

Hehe! Borovec je dobar ali oslikava duh policije danas(sve sa što manje aktivnosti)- “sve bolje završilo da na autocesti nije bilo drugih vozila”! Ubuduće svi makac da policija može odraditi posao! Hehe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije