Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talačka kriza u kafiću

Ubojica i švercer oslobođen jer je optužnica bila puna propusta

Renato Prajz
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
29.01.2016.
u 14:38

"Nismo ga oteli, tražili smo da potpiše da je udario prijatelja"

– Runde su dolazile na stol, puno se popilo i oko ponoći je izbila tučnjava u kafiću pa je jedan Zagorac s kojim sam bio u društvu dobio bocom po glavi. Nismo nikog oteli, nego smo samo tražili da potpiše da ga je udario u slučaju da čovjek želi odštetu – tvrdio je u razgovoru za Večernji list prije nešto više od godinu dana Renato Prajz (41), osuđivani ubojica, diler i švercer oružja koji je s Juricom Udovčićem (30) i Ivicom Cotom (37) bio optužen zbog otmice i iznude u kafiću Lavica u Gornjoj Stubici početkom studenog 2014. godine.

Iskočio kroz prozor toaleta

Prema presudi Općinskog suda u Zlataru, čini se kako je Prajz doista govorio istinu jer su on, Udovčić i Cota oslobođeni svih optužbi. U obrazloženju presude sutkinja navodi kako je nesporno da su optuženici i oštećenici sporne večeri bili u kafiću u kojemu je došlo najprije do svađe, a zatim i tučnjave između Nikole L. i Ilije Cote, kao i to da je Cota od Nikole L. tražio novčanu naknadu jer ga je on lupio bocom po glavi. Međutim, ostatak je optužnice nerazumljiv i nepovezan te sporan u dinamici, činjeničnim navodima i kronološkom tijeku.

– Ako mi ne isplatiš 20.000 kuna, doći ću ti doma i iskopati oči ženi i djetetu – prijetnja je koju je prema optužnici Cota uputio Nikoli L., nakon čega je nastala talačka kriza u kojoj su Udovčić, Cota i Prajz u kafiću oko dva i pol sata držali zarobljene goste i konobaricu. Na samom početku navodne talačke krize, koja je trajala od 23.45 do 2.30 sati, Nikola L. pokušao je pobjeći iz kafića zaključavši se u WC-u, nakon čega je kroz prozor iskočio van na parkiralište, odakle je pokušao nazvati brata. To mu nije pošlo za rukom jer ga je na parkiralištu presreo Jurica Udovčić, koji mu je uzeo mobitel iz ruke i natjerao ga da se vrati u kafić i ispriča Coti. Kada su se vratili u kafić, Cota je Nikoli L. izrekao već spomenutu prijetnju, na što mu je Renato Prajz savjetovao da ga posluša i potpiše da će mu isplatiti novac jer bi mu Cota stvarno mogao doći kući i ostvariti prijetnje. Cota je tada ostalim gostima kazao kako ne idu nikamo dok mu Nikola L. ne potpiše da ga je udario pivskom bocom po glavi.

Ušao je i povikao: Došla murija

Goste su potom natjerali da izvade mobitele iz džepova i stave ih na šank, a Udovčić je za to vrijeme čuvao stražu. Prajz je cijelo vrijeme krize mirno sjedio nekoliko metara od šanka te se nikome nije obraćao. Oko 2.30 sati Udovčić je ušao u kafić i povikao: “Došla murija”, nakon čega su sva trojica pobjegla. Iako ih je optužnica teretila za sve spomenuto, provedenim dokazima ni na koji način nije potvrđeno da je itko od optuženika ikoga držao zarobljenog. Okolnost da je lokal zaključan i da ga je zaključala konobarica zbog isteka radnog vremena svakako nije takvo ograničenje slobode. Sama optužnica sadržavala je više propusta i previda, među kojima se izdvaja taj da su tužitelji u jednom dijelu čak uspjeli pomiješati imena dvojice oštećenika i njihove iskaze, a zbog svega navedenog gotovo ništa od toga što je optužnica stavljala ne teret trojici optuženika nije dokazano na sudu pa su na kraju svi oslobođeni krivnje.

>> Osuđivanog ubojicu uhitili dok je krao žvake

Komentara 4

IB
ivan.biljan68
16:34 29.01.2016.

Za nekoga je sve jasno,ko na dlanu,a nekom,očito,nije iz nikih njima znanih razloga. Emeritus.

Avatar gecdra
gecdra
15:47 29.01.2016.

Nije zagorac nego zagorec

KS
krao_sam
20:10 29.01.2016.

Nije htio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije