Naslovnica Vijesti Svijet

Ubili drugog čovjeka ISIL-a i iz obruča izvukli 10.000 Jezida

U akcijama SAD-a i Kurda ubijeni su i zapovjednik vojnog krila ISIL-a kao i vođa militantnih džihadista za Irak
19. prosinca 2014. u 18:58 32 komentara 14064 prikaza
pešmerge,ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL

Islamska država pretrpjela je najteži udarac od svoga postojanja. Naime, u zračnim napadima na njihove položaje ubijen je zamjenik kalifa Abu Bakera Al Bagdadija, Abu Muslim al Turkmani, te zapovjednik vojnog krila ISIL-a Abdul al Basit. Ubijen je i zapovjednik ISIL-a za sjeverni Irak Radwan Taleb Al Hamdouni. Službena potvrda toga iz ISIL-a još nije stigla, kao ni demanti, ali je poznato da oni takve vijesti skrivaju zbog morala boraca. Da ti zapovjednici nisu poginuli, ISIL bi odmah na svojoj web stranici pustio njihove videosnimke.

U međuvremenu, kurdske snage pešmerge, potpomognute američkim zrakoplovima, u ofenzivi protiv snaga ISIL-a, nakon žestokih borbi, oslobodile su velik dio iračkog teritorija nadomak granice sa Sirijom. Borci pešmerge objavili su da su oslobodili nekoliko sela u okolici Sinjara i iz obruča izvukli više od 10 tisuća Jezida koji su u okruženju bili četiri mjeseca. Pešmerge nastavljaju s napredovanjem na sjeverozapadu Iraka.

Zrakoplovi koalicije zadnjih su dana na tom ratištu izveli više od 50 borbenih letova koji su pomogli kurdskim snagama da manevriraju i oslobode 100 četvornih kilometara okupiranog teritorija. Osvajanje Sinjara u kolovozu i progon Jezida koji žive na tom području bili su jedan od glavnih povoda za početak američke vojne intervencije protiv ISIL-a. Šef Vijeća sigurnosti Kurdistana, Masrur Barzani rekao je da su pešmerge postigli najveću pobjedu protiv džihadista od početka sukoba te su se uspjeli spojiti sa svojom braćom koja su bila opkoljena na planini Sinjar. Time je zaustavljeno napredovanje militanata.

Zbog učestalih zračnih napada, džihadisti imaju velike probleme u komunikaciji unutar svojih snaga i s premještanjem boraca. Nakon velikih uspjeha na planini Sinjar, iračke snage žele što prije pokrenuti protuofenzivu kako bi se vratili u Mosul, strateški izuzetno važan grad koji je od lipnja u rukama militanata.

>>Novo ISIL-ovo oružje: bombe punjene škorpionima

>>Drama trajala 17 sati: Četvero Hrvata uspjelo je uteći džihadistu u posljednji tren

Krčki pršut
Da, domaće je!
Za proslave i posebne prilike birajte hrvatske suhomesnate delikate

A1 izdvaja za Vas

 • mojski5:

  haidarske price,,,,to je onaj koji se prerusavao u laznog seika

 • pacoje:

  ovaj novinar haidar zna sve,verujem da on ili je persmer,ili ima krscansku vijeru,ali ime mu je tako kakvo je,ovaj covjek haidar pravi je seik medju novinarima ,tuzno je da njegov predsjednik bashar nema vise kontrolu nad nicim, a nas novinar ... prikaži još!ar iz hrvatskedobija prve dijesti direktno i sirije,ali ponekad i on nagadja i cita ono sto objavi isil

 • Avatar jigaboo
  jigaboo:

  mozes mislit jake face, ubili jakog stratega I jos jaceg politickog genija...to oni odma drugog pastira dovedu...a novinari se raspisali ko da su ubili Romela, Patona ili Eisenhowera...