Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Junaci Oluje

Ubijen jer 
je poštovao odredbe Ženevske konvencije

Junaci Oluje (1)
Arhivske fotografije
06.08.2012.
u 22:00

Nakon suprugove pogibije Marija Ilijić nije se udavala. Živi od uspomena i misli kakav je njihov život mogao biti

Maštao je o djeci i kući, pričao o supruzi Mariji i gledao svaku priliku da joj se može javiti. O njoj je suborcima govorio i dan prije no što je 5. kolovoza ubijen u Gračacu. Nadao se da će se, kad završi rat – u kojem je prošao pakračko i karlovačko bojište, bio na Velebitu, u Bljesku... – vratiti kući supruzi i njihovu zajedničkom životu koji su deset mjeseci prije Oluje okrunili brakom. Nadao se, ali...

Škorpion u vreći za spavanje

– Na Velebit smo došli 1. kolovoza i tu smo planirali akciju u kojoj je naš zadatak bio osloboditi Gračac. Spavali smo u zasjedi u vrećama za spavanje, a kad se nakon tri-četiri tako provedene noći Jozo probudio, vidio je da je s njim u vreći bio i škorpion. Komentirao je da je, nakon svega, mogao umrijeti od ugriza škorpiona i na kraju i ne otići u Oluju. Ipak, otišli smo. Naša je akcija uspjela i prvi smo ušli u Gračac. Pucalo se, najviše iz smjera Gospića. Zauzeli smo punktove i rasporedili se u krugu od pedesetak metara. Mala kućica što se nalazila u blizini zaklanjala mi je pogled prema Jozi. U trenu kad smo suborac i ja uništavali jedan bunker, prema punktu su stizala dva vozila s neprijateljskim vojnicima. Jozo je izišao pred njih, htio ih je zaustaviti, da se predaju. Suvozač iz prvog vozila izišao je van. Ali, vozač je dograbio automatsku pušku, pucao u Jozu i na mjestu ga ubio – priča Đuro Merc, u ratu vođa specijalističke grupe, a danas predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Delta iz Županje.

– Poginuo je jer je poštovao odredbe Ženevske konvencije i sve radio po propisu. O poštenju u ratu pričali smo, kad smo se sreli na terenu, s generalom Mladenom Markačem. Ali, to poštenje drugoj strani, očito, nije značilo ništa – ogorčeno će Merc.

Jozo Ilijić bio je, kaže, najmlađi specijalac u Deltama. Suborac Merc pamtit će ga po veseloj dječačkoj naravi i dobroj duši.

Ljubavna priča prognanika

I Marija Ilijić za svog supruga kaže da je bio duša od čovjeka. U mislima se vraća na onih deset najljepših mjeseci u svome živote koje je provela u braku s Jozom. Nadopunjavali su se, kaže, kao da su jedno drugom čitali misli. Neće, zapravo, Mariji Ilijić trebati podsjećanje na te dane jer ona od tih uspomena i sjećanja i živi.

– Nema dana kad se ne sjetim Joze – tiho će.

A onda misli kakav je njihov zajednički život mogao biti... U ovih sedamnaest godina, otkako je ostala bez supruga, nikada nije niti pomislila da se ponovno uda. Žao joj je jedino, kaže, što ona i Jozo nisu imali djece.

– Mislili smo: mladi smo, imamo vremena – priča udovica.

Njezin i Jozin životni put isprepleo se u Županji u koju je ona došla kao prognanica iz Otavica nedaleko od Drniša, a on kao prognanik iz Hrgova Donjih u Bosni i Hercegovini. Ilijić se odmah javio u rat i kao dragovoljac se najprije priključio 131. županjskoj brigadi, a zatim je prešao u pričuvni sastav Delti.

– Žao mu je bilo što ne idemo u rat u Bosnu jer je htio pomoći svom narodu – kaže Merc.

– Nikada mi nije puno govorio o tome što proživljava na ratištu. Kazao je tek da mu je u Bljesku bilo najgore jer nisu imali vode pa su pili vodu iz jarka – priča Marija Ilijić.

Kada je njezin Jozo posljednji put od kuće odlazio na ratište, ona mu je spakirala stvari.

– Odonda nikoga više ne pakiram – kroza suze će.

Na mjestu pogibije Joze Ilijića, koji je posmrtno dobio čin inspektora, Udruga SJP Delta podignula je spomen-obilježje. Na svaku obljetnicu tu dolaze položiti vijenac i zapaliti svijeću. I Marija Ilijić je tada s njima. A sa svojim Jozom je sve vrijeme. Jer, nema dana kada na njega ne pomisli...

Ostale priče iz Večernjakovog specijala Junaci Oluje pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 46

AL
alfredö
17:57 05.08.2015.

Gdje su oni sto svakom prilikom pljucaju po " bosancima" ?

NI
niko36
23:45 06.08.2012.

Imao je dobre namjere ali djecacki naivno je postupio. Obicno se to radi iz debele sasjede nikako se neizlazes bez obzira koliko si nadmocniji i u kako bezizglednoj situaciji neprijatelj bio. Dok ima pusku postoji i mogucnost da ce je koristiti.

CH
chemica
23:17 06.08.2012.

O kakvom poštivanju Ženevske konvencije ovaj govori...Izašao je pred neprijateljske vojnike umjesto da ih izrešeta. Premišljao zbog nekoliko četnika, a poslije su eskadroni smrti ubijali starce bez pardona. Platio je glavom jer je bio malo previše čovjek, a takvima u ratu nije mjesto. Kamo sreće da je njihova bila glavna. Ne bi danas Gotovina trunuo u Haagu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije