Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

U Zlatnoj dolini zasijano 20 hektara konoplje

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
1/6
24.05.2014.
u 13:02

Apsurd je da se u našoj zemlji prodaju brojni uvozni proizvodi nastali iz konoplje kao što su odjevni predmeti, kozmetika, ulja i drugo, imamo projekte za široku proizvodnju, koja bi mogla pokrenuti razvoj Zlatne doline, no sve to je upitno ukoliko se ne izmjene sadašnji propisi, kaže Vojniković

Najavljena ulaganja danskih poduzetnika u Požešku kotlinu, koje je okupio danski poslovni čovjek Kruno Kaić rodom iz požeškog kraja, počela su se ostvariti. Nakon što su u našoj zemlji registrirali tvrtku „C.B.D:“ sa sjedištem u Zagrebu, oni su na poljima svoga kooperanta Damira Rosipala iznad sela Milivojevci pod Papukom zasijali 20 hektara industrijskom konopljom koju će na ekološki način uzgajati i prerađivati u Hrvatskoj.

- Sada se u našoj zemlji može koristiti samo 15 posto biljke, pokrenuta je izmjena takvih zakonskih propisa , a mi smo pripremili projektnu dokumentaciju radi ulaganja kako bi se biljka industrijske konoplje u potpunosti koristila za različite namjene jer se sirovinama iz nje može proizvoditi čak 25 tisuća proizvoda, kazao nam je mr. Emir Vojniković, direktor „C.B.D.“ i dodao da će oni sjeme konoplje plasirati u zemlje EU čime je ovaj uzgoj financijski isplativ.

Za sadnju konoplje korištene su dvije sijačice za žitarice koje vuku traktori, a po svakom hektaru zemljišta pod Papukom zasijano je 30 kilograma uvoznog sjemena. Ovdje ove godine očekuju urod sjemena, koje se odvaja kombajniranjem, od jednu tonu do tonu i pol po hektaru. Inače, industrijska konoplja je prije pedesetak godina bila izuzetno zastupljena na slavonskim poljima, a nakon SSSR-a bili smo najveći izvoznici te biljke.

- Apsurd je da se u našoj zemlji prodaju brojni uvozni proizvodi nastali iz konoplje kao što su odjevni predmeti, kozmetika, ulja i drugo, imamo projekte za široku proizvodnju, koja bi mogla pokrenuti razvoj Zlatne doline, no sve to je upitno ukoliko se ne izmjene sadašnji propisi, kaže Vojniković dodajući da kasnije planiraju u Hrvatskoj početi proizvodnju kombajna za industrijsku konoplju koji će odvajati list, stabljiku i sjeme.

>> Britanac u Istri pokrenuo biznis s drogom

Komentara 4

Avatar gladnijura
gladnijura
13:48 24.05.2014.

Mi smo država apsurda!

BE
belimo
15:08 24.05.2014.

G l u p i zakon..

JV
jvopivo
18:40 24.05.2014.

dok sam ja bio mladji to se je sijalo i u vinogradima iznad pozege

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije